IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще остави юана да поскъпне с 5% през 2011 година

Страната продължава с мерките за борба с инфлацията и поскъпването на активите

08:57 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще остави юана да поскъпне с 5% през 2011 година

Властите в Китай ще позволят на валутата на страната да поскъпне с около 5 на сто през настоящата година. Причината за това е нуждата от по-силна валута, която да улесни борбата с инфлацията и да предотврати балонизиране на цените на активите, пише China Securities Journal.

От търговското министерство на Китай обаче предупреждават, че поскъпването на юана едва ли ще повлияе значително на търговския излишък на страната със САЩ. Именно това е една от проблемните области между двете икономики, посочва вестникът.

Очакванията са поскъпването на юана да бъде по-силно през първата половина на годината.

„Повишаването на стойността на юана ще направи вноса по-евтин и ще противодейства на влиянието на повишаващите се цени на суровините на международните пазари, което ще отслаби инфлационния натиск“, се казва в материала на вестника, предава Ройтерс.

В същото време инвеститорите очакват поскъпване на китайската валута с около 3 на сто. Част от тези прогнози са свързани с посещението на китайския президент Ху Дзинтао в САЩ през пролетта.

Според анализаторите визитата ще е съпроводена с поскъпване на юана от около 2 на сто, което ще бъде направено като опит за сваляне на напрежението в отношенията със САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още