IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC: Развиващите се страни ще задминат Г-7 по БВП през 2032

Китай ще задмине САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света през същата година, прогнозират икономисти

17:28 | 07.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
PwC: Развиващите се страни ще задминат Г-7 по БВП през 2032

Групата на седемте най-големи развити икономики в света ще бъде задмината по брутен вътрешен продукт (БВП) от най-големите развиващи се страни след малко повече от 2 десетилетия, тъй като финансовата криза ускорява изместването на тежестта в глобалната икономика, се казва в доклад на PricewaterhouseCoopers LLP.

Общият брутен вътрешен продукт на 7-те най-големи развиващи се икономики ще задмине този на страните от Г-7 през 2032 г., а Китай ще задмине САЩ и ще се превърне в най-голямата икономика в света през същата година, прогнозира PwC.

Развиващите се пазари са моторът, който измъкна световната икономика от рецесията, предизвикана от банковата криза в развитите страни, се казва в доклада.

Миналата година Китай задмина Япония и се превърна във втората най-голяма икономика в света. Докладът потвърждава предишни прогнози, че развиващите се страни ще бъдат мотор на световната икономика през следващите десетилетия, като ключов за това ще бъде растежът на Китай и Индия.

„Възобновената доминираща роля на Китай и Индия представлява завръщане към историческа норма отпреди индустриалната революция от късния 18-ти и 19-ти век“, пишат в доклада икономистите Джон Хоуксуърд и Анмол Тиуари. „Индустриалната революция беше причината за изместването на глобалната икономическа мощ към Западна Европа и САЩ. Тази временна аномалия сега е на път да бъде поправена“.

През 2009 г. комбинираният БВП на страните, които PwC определя като големите развиващи се седем (Emerging Seven, Е-7) – Китай, Индия, Бразилия, Русия, Индонезия, Мексико и Турция, беше 35% от БВП на страните от Г-7. През 2020 г. БВП на Е-7 се очаква да се увеличи до 70% от този на Г-7, а през 2050 г. БВП на седемте развиващи се страни ще бъде с 64% по-голям от този на Г-7, се прогнозира в доклада.

Също през 2032 г. Бразилия ще измести Германия, докато Индия ще задмине Япония през 2028 г.

„Бързият растеж на потреблението в основните развиващи се икономики, свързан с бързо растящата средна класа, ще осигури великолепни нови възможности за западните компании“, казват Хоуксуърд и Тиуари. „Ако западните компании продължат да се фокусират върху Северна Америка и Западна Европа, забавянето на растежа им ще бъде все по-осезаем“.

В доклад от миналата година PwC обяви, че групата от Г-7 ще бъде задмината от Е-7 през 2020 г., като за прогнозата бяха използвани корекции за Паритета на покупателната способност (Purchasing Power Parity), при които се взимат под внимание ценовите разлики на едни и същи продукти в различните страни. В публикуваната днес прогноза, визираща 2032 г., са използвани пазарните валутни курсове, без да се правят корекции за ценовите разлики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Oste pove4e 4e nikoj ne moje da "spasi" USA ako trugne da falira naprimer!A za tova e dostatu4no da namalee rolqta na dolara kato rezervna valuta s 30-40% da re4em. Pri podobno polojenie budjeta im nqma kak da izdurji => oste pove4e pe4atane na dolari i obednqvane na naselenieto!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Mnogo sumnitelni sa podobni 20-godishni prognozi.Vse pak sredno na 7-8 godini ima krizi, koito udrqt razlino razli4nite strani. Primer za tova e SSSR, koito ot edna vodesta ikonomika prez 80-ta se prevurna v razvalina prez 90-te
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още