IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият световен ред - добре дошли в Средновековието!

Много страни ще преминат към хибридна, публично-частна система на управление – неосредновековен модел, който се прилага все по-широко в Африка и други територии

15:01 | 03.01.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Новият световен ред - добре дошли в Средновековието!

Представете си свят, в който Китай моделира Азия, Индия уверено разширява влиянието си от Африка до Индонезия, ислямът се разпространява, Европа е разкъсвана от кризи, независими градове държави натрупват огромни богатства и се превръщат в двигатели на иновации, частни армии придобиват контрол над все по-обширни територии, а религиозни радикали и хуманитарни организации се състезават за сърца, умове и портфейли, пише Параг Кхана от неправителствената организация New America Foundation в коментар за Financial Times.

Звучи като разказ за сегашната ситуация, но всъщност описва абсолютно точно световната сцена от преди около хилядолетие – апогея на Средновековието.

В последните години се налага концепцията, че след края на Студената война страни като Китай и Бразилия ще набират все повече инерция, допринасяйки за налагането на модел, който експертите определят като мултиполярен световен ред. И все пак през следващите 10 или 20 години съвсем не е сигурно, че бъдещето, което мнозина анализатори чертаят – залезът на САЩ, задълбочаването на кризата в Европа и все по-голямо разрастване на икономическата и политическата мощ на Индия и Китай, наистина ще се сбъдне.

Всъщност в момента се наблюдава не само нарастване на влиянието на отделни нови сили, но и изгряването на многобройни нетрадиционни центрове на властта. Накратко, това е един неосредновековен свят. 21 век ще е изключително сходен с 12 век, коментира Кхана.

Приблизително хиляда години назад светът е бил едновременно ръководен от Изтока и Запада. Китайската династия Сун е управлявала най-големите градове на планетата, изработвала е барут и е печатала хартиени пари. Приблизително по същото време империята Чола в Индия е контролирала моретата до Индонезия, докато халифатът на Абасидите доминирал Близкия изток от Африка до Персия. Византия пък изпитвала слабост както поради, така и въпреки обширните си територии.

Само в средновековна Европа гледали на този политически пейзаж с лошо око.

Светът в тези дни е бил наистина мултиполярен. Империите и на изток, и на запад управлявали, без да се поддават на чужд натиск, точно както в наши дни все по-често постъпват Китай, Индия и ислямските арабски общества.

Има и още една причина, поради която сравнението на съвременния свят със Средновековието е удачно. През 12 век кръстоносните походи и Пътят на коприната са свързали Евразия в първата в историята глобална търговска система – точно както глобализираните търговски пътища днес.

Търговски компании от Брюж и Венеция финансирали трансконтинентални експедиции в търсене на подправки и други богатства. Марко Поло посетил двора на Кублай хан в Китай, след като се насладил на градините и лозята на Кашгар и богатствата на Сиан. Арабският пътешественик Ибн Батута осъществил дори още по-дълго пътуване до Далечния изток, посещавайки Южна Индия и Суматра.

В наши дни глобализацията има почти същия ефект – отслабване на мощта на Запада, но също така и прехвърляне на функциите на някои държави към градове, компании, религиозни групи, хуманитарни неправителствени организации и дори отделни личности. Тази ситуация във властта няма да отшуми десетилетия и дори векове, също както това се е случило преди хиляда години, посочва Кхана.

В светлината на финансовата криза някои анализатори виждат точно обратните тенденции. Все пак, като се вземе предвид естеството на силите, движещи света към ново Средновековие, твърде опростено е да се говори за „завръщане към държавата“ - заключение, базирано на спасяването на Уолстрийт и пакетите за стимулиране на световната икономика, приети от правителствата по цял свят. Доста по-показателен за бъдещето е разпадът на постколониалния свят от Африка и Близкия изток до Южна Азия, където пренаселеността, корумпирани правителства, етнически конфликти и колапсът на инфраструктурата обричат много страни.

От Конго и Судан до Пакистан много страни вероятно ще преминат към хибридна, публично-частна система на управление. Например Афганистан, където вероятен изход за бъдещето на страната е сключването на договори между чуждестранни миннодобивни компании, правителството в Кабул, местните племенни вождове и международните мироопазващи сили – неосредновековен модел, който се прилага все по-широко в Африка и други територии по света.

В икономическо отношение повечето страни, богати или бедни, западни или източни са се превърнали във филтри, опитващи се да управляват потоците от стоки, капитали и хора, стимулирани от глобализацията. През средните векове личното благосъстояние зависело от семейния статус, принадлежността към дадена гилдия и собствеността. Градовете се разраствали, като лоялността на техните жители не била насочена към държавата като такава, а към този, който доставял стоките.

Днес за предоставянето на основни услуги, независимо дали те са в сферата на сигурността, здравеопазването или образованието, хората по света разчитат все повече на отделни корпорации. В Индия повечето от публичните услуги се осигуряват от индустриални конгломерати като Tatas и Ambanis, чиито семейни бизнеси управляват цели градове фабрики. Те все повече заприличват на Медичите, доминирали Флоренция през 14 век. Ислямският свят също е изпъстрен с подобни примери. Мюсюлманското братство в Египет и Хизбула в Ливан функционират не само като политически партии, но и като социални институции, осигуряващи здравеопазване и образование.

Разбира се, перфектна аналогия не може да съществува, но паралелът със Средновековието може да служи като предупреждение.

Единственото липсващо парче в пъзела е Америка. През Средновековието Новият свят все още не е бил открит. Ако Европейският съюз играе ролята на Светата римска империя, САЩ са новата Византия – обърнати както на Изток, така и на Запад, преживявайки относителен упадък. Не чрез сила, а чрез умела дипломация византийците успели да се съхранят много столетия след залеза на военнополитическата си мощ.

Новият свят ще изправи Запада пред огромни предизвикателства. Все пак ако САЩ приложат истинска византийска стратегия, шансът да предотвратят потенциални нови конфликти е доста голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Глупости! Така както компаниите, които закъсват се принуждават да отидат на сливане, същият механизъм ще продължи обединяването на националните икономики и валути и след много перипетии и простотии един ден ще имаме само едни пари и една централна банка. Нищо общо със средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
theforce
преди 13 години
доста наивни изказвания виждам тук.аз просто бих сменил ролите на ЕС и САЩ. Първите са новата Византия, а вторите - Римската Империя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
Peter_Gospodinov
преди 13 години
Папкане и акане, ама и мислене. Мозъците, и престижните университети къде са ? В Китай ? Всичко в Китай се прави по лиценз: IBM (lenovo), Intel, Chevrolet. Работници за шепа ориз със западни мениджъри. И финансиситите им не са китайци. А по отношение на ДКЦ... преди кризата се казваше: Дай идея, банката ще ти даде парите ;) Искам да кажа, че капитал винаги се намира когато има къде да се инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Nabludatel777
преди 13 години
По голяма простотия не бях чел от много време! И според теб най-големите технологични компании кои са?! кои са най-големите фармацевтични компании...и т.н.?! Или американците им раздават пари за удоволствие и слава?! Абе хора кога ще разберете , че технологиите са новата най-скъпата стока, а не ефтината работната ръка! Стига сте ревали за САЩ, не ги мислете не са тръгнали да идват тук да се "спасяват".Под тук имам предвид Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
1914
преди 13 години
по-интересното е, че се оказва, че и financial times са в средновековието според теб, защото материалът е от там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
interest-free
преди 13 години
Опааа, по лекинко го давай, Петре....БВП викаш, интересно ми е как е формиран той!? Не мислиш ли че последните две десетилетия САЩ са само едни пълни консуматори и не мислиш ли, че само с папкане и акане не се получава, а? Не мислиш ли, че едни от следващите в списъка на БВП са най-голямите кредитори под формата на купуващи на ДЦК, който на практика са без никаква стойност, един вид изкупуват САЩ под някаква друга форма.... не мислиш явно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Peter_Gospodinov
преди 13 години
В средновековието са БФБ и ***.Иначе в САЩ живеят значително по-добре от нас. Оказа се че и в Хаити е така по някой показатели.А залезът на страната, в която се намират Microsoft, Google, Facebook, Apple, Цоца Цола :) и на която БВП е в пъти по-голям от този на следващия класацията ще е далеч след нашия живот.До тогава... по-весело, и ако няма какво да пишете поне пишете нещо весело, оказа се че има нужда ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Vardar
преди 13 години
Статията ми се струва нереалистична, написана в някакъв модерен романтичен стил. Модерно е напоследак да се предвижда упадъка на САЩ, залезът на Запада и т.н... и кой ще е хегемон ? Индия, която няма средна класа ? Или арабите, които са пълен балон (спомнете си Дубай). Бразилският манталитет е "фиеста, купони, голотия и мачовци" ... те няма манталитета да са икономически или политически лидер... те не са СЕРИОЗНА нация. Единствено Китай има шанс да възстанови двуполюсния световен ред... и все пак ни трябва още един полюс... ако САЩ загине, кой ще е ? Финансови кризи е имало и ще има и занапред, но това не значи залез на Америка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
pioner
преди 13 години
наскоро направих подобен аналог с България сега и преди и мисля че беше доста удачен статията ми се струва много добра и обективна както знаем всичко в света е циклично .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
Lamer777
преди 13 години
Абсолютно повърхностно !Няма конкретика, няма факти !Докато за нашето Средновековие се знае за всичко - от градовете държави - Дупница, Правец, Силистра и т.н. до публично-частната система на управление и нетрадиционните центрове на мутро властта !Мнооого повърхностно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още