IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Икономическият ръст на Индия ще задмине този на Китай до 2020 г.

До 2020 г. хората в трудоспособна възраст в Индия ще се увеличат с 136 млн., в сравнение с едва 23 млн. в Китай

21:46 | 03.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Рубини: Икономическият ръст на Индия ще задмине този на Китай до 2020 г.

Ръстът на индийската икономика може да задмине този на Китай през следващите 10 години, ако втората най-населена страна в света вдигне ограниченията си пред чуждестранните инвеститори и увеличи разходите си за инфраструктура, казва Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, цитиран от Bloomberg.

„Настроен съм изключително оптимистично за растежа на индийската икономика“, защото нейният двигател е вътрешното потребление, докато Китай разчита в по-голяма степен на износ, казва икономистът, който предрече глобалната финансова криза.

„Предизвикателството пред Индия е да запази ръст от 9% и в същото време да държи инфлацията под контрол“, допълва той.

Рубини подкрепи Morgan Stanley в прогнозата на банката, че Индия ще има по-силен ръст от Китай. Правителството на индийския премиер Манмохан Синг планира да удвои инвестициите си в пътища, пристанища и електроцентрали до 1 трилион долара за периода 2012 г.– 2017 г., за да подобри инфраструктурата на страната, която е класирана като развитие под тази на Шри Ланка и опустошената от война Кот д'Ивоар.

За разлика от Тайланд и Малайзия, където инфлацията и проблемите в Европа и САЩ понижиха икономическите прогнози, Индия се радва на забележителен икономически ръст.

Брутния вътрешен продукт на Индия нараства с 8,9% за второ поредно тримесечие от юли до септември. Според изявление на централната индийска банка, достигането на ръст от 10% е неизбежно.

През октомври индийският износ е нараснал с 21,3% на годишна база.

„Растежът на китайската икономика през следващите години вероятно постепенно ще се забави, докато този на Индия ще се ускори“, подкрепен от многобройната млада работна ръка и повишеното потребление, казва Рубини.

До 2020 г. хората в трудоспособна възраст в Индия ще се увеличат с 136 млн., в сравнение с едва 23 млн. в Китай, прогнозира Morgan Stanley. Ръстът на работната ръка в Индия през следващите 10 години ще надхвърли по брой общото население на Япония, посочва банката.

Morgan Stanley очаква, до 2015 г. Индия да задмине Китай, като най-бързо растяща икономика сред основните световни пазари. Растежът на Индия може да се ускори до 9,5% между 2011 г. и 2015 г., прогнозира банката.

Индия може да задържи ръст от 9%, като подобри производителността си, казва Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Това може да стане само при едно положение - Китай да запази еднопартийното си комунистическо управление, нещо което е невъзможно. Комунизмът във всичките си форми, е отречена от естествената еволюция форма на обществена организация на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още