IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини и Бремер: Г-20 вече е Г-0

Пекин няма интерес да поеме тежестта и да стане световен лидер, докато Г-3 – САЩ, Европа и Япония, не представляват алтернатива, коментират икономистите

17:17 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Рубини и Бремер: Г-20 вече е Г-0

Групата на индустриалните страни от Г-20 е на път да изчезне, а светът скоро ще изпадне в състояние, когато нито отделна страна, нито блок от страни ще може да се справи с глобалните икономически проблеми, казват Иън Бремер, президент на Eurasia Group, и Нуриел Рубини, председател на Roubini Global Economics, цитирани от CNBC.

“През последните няколко месеца, докато най-болезнените проблеми, съпътстващи финансовата криза, отшумяваха, групата на водещите икономики от Г-20 се превръщаше от симфоничен оркестър от допълващи се икономики в какофония от гласове. Диверсификацията на политическите и икономическите ценности в групата се налага все по-широко“, казват Бремер и Рубини в коментар за Foreign Affairs.

Г-2 - САЩ и Китай, вече не са в играта, защото „Пекин няма интерес да поеме тежестта и да стане световен лидер, докато Г-3 – САЩ, Европа и Япония, не представляват алтернатива за лидерската позиция“, казват икономистите.

“На САЩ им липсват ресурсите, за да се превърнат в основен глобален доставчик на стоки“, казват Бремер и Рубини. „За момента Европа е напълно погълната от усилията за спасяване на еврозоната. Япония, от своя страна, също е притисната от комплексни политически и икономически проблеми“.

"В резултат на това живеем в свят, където развитите и развиващите се икономики са изправени една срещу друга и конфликтът помежду им ще се разраства почти по всички основни въпроси, от международната макроикономическа координация и финансово регулаторните реформи до търговската политика и промяната в климата“, посочват те.

Това, от своя страна, ще спъне глобалната икономика, тъй като компаниите ще трупат неизползвани средства в очакване ерата на несигурността да свърши, а тя вероятно ще продължи дълго, казват те.

"В момента имаме Г-0", коментира Бремер пред Световния икономически форум в Давос, Швейцария, миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още