IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан конвертируем до 2016 г.

Ако юанът стане конвертируем и имаме ликвиден пазар на облигации в Китай, китайската валута ще се превърне в жизнена алтернатива на долар, коментира анализатор

14:37 | 12.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китайският юан конвертируем до 2016 г.

Според повечето глобални инвеститори китайският юан ще стане конвертируем до 2016 г., а 50% смятат, че валутата ще се присъедини към долара, йената и еврото и ще се превърне в световна валута за резерв до края на десетилетието, разкрива проучване на Bloomberg.

57% от инвеститорите, брокерите и анализаторите, участвали в изследването, включително 58% от опериращите в Азия заявяват, че вероятно юанът ще стане конвертируем в рамките на 5 години. 19% от участниците дори смятат, че за този период юанът ще се превърне във валута за резерв, докато общо 50% смятат, че това ще се случи до края на десетилетието.

Конвертируемият юан би ознаменувал най-решителната икономическа реформа, откакто Китай разреши частната инициатива преди 3 десетилетия и позволи на чуждестранните инвеститори по-свободен достъп до икономиката си. Ако юанът стане конвертируем, това би раздвижило пазара на местни депозити, който сега възлиза на 75,6 трлн. юана, или повече от 80% от брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ.

„Ако стигнем до етапа юанът да стане конвертируем и да имаме ликвиден пазар на правителствени облигации в Китай, това ще означава, че китайската валута ще може да се превърне в жизнена алтернатива на долара“, казва Мансор Мохиудин, главен валутен стратег на UBS AG в Сингапур. „Еврото не успя да постигне това“.

Въпреки че делът на долара като глобална валута за резерв намаля след въвеждането на еврото през 1999 г., той се задържа над 60% през последните години, разкриват данни на Международния валутен фонд (МВФ).

Едно от предимствата на Китай пред еврозоната е единното национално правителство и липсата на спорове, подобни на водените в еврозоната за кризите в Гърция, Ирландия и Португалия.

Китай предприема активни стъпки, за да подобри позициите на юана на международните пазари, без обаче все още да позволява свободна търговия с валутата си. В Хонконг беше създаден офшорен пазар за сделки с юани. Пекин осъществи валутни суапове с редица страни, от Индонезия до Аржентина, и деноминира някои чуждестранни заеми, включително този за Венецуела в юани. Миналата година в Хонконг McDonald’s, най-голямата верига за бързо хранене в света, издаде деноминирани в юани облигации. 

От началото на годината продажбата на деноминирани в юани облигации в Хонконг е нараснала до 40 млрд. юана от 36 млрд. юана през 2010 г.

През март депозитите в юани в Хонконг нараснаха до рекордните 451,4 млрд. юана и се очаква да достигнат 870 млрд. юана до края на годината, казва вицепрезидентът на Китайската банкова регулаторна комисия в Шанхай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още