IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин рискува публично недоволство, ако помогне на Европа

"Изкарани с кръв пари, се използват за спасяването на мързеливите гръцки чревоугодници“, пише един от над 100 хил. китайски блогъри, недоволни от идеята Пекин да спасява на еврото

08:17 | 04.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Пекин рискува публично недоволство, ако помогне на Европа

Във всеки случай китайските банки не могат лесно да харчат чуждестранна валута за домашни проблеми, тъй като това би означавало да обменят щатски долари в юани, което от своя страна би повишило цената на юана – нещо което Китай се опитва да избегне.

Китайските лидери се страхуват, че ще предизвикат широко обществено недоволство, ако предприемат крайно непопулярната стъпка да предоставят значителни средства на Европа.

„Китайските управляващи се страхуват, че няма да получат нищо в замяна“, коментира източникът на Ройтерс.

Въпреки че те не са избирани директно от гласоподавателите, тяхната позиция може да бъде разклатена от общественото недоволство. Нещо повече - при все, че обществените критики често биват игнорирани, ако недоволството е достатъчно масово, то би могло да изложи правителството на атаките на други фракции в Китайската комунистическа партия.

Бившият китайски премиер реформатор Джоу Ронджи, беше критикуван за усилията си да присъедини Китай към Световната търговска организация (СТО). Опонентите му твърдяха, че Джоу е направил прекалено много отстъпки при преговорите.

„Всъщност понесох много тежки критики“, посочва Джоу. „Имаше дори слухове, че ще подам оставка“.

До четвъртък в китайския сайт за микроблогинг www.sina.com.cn бяха публикувани около 74 хил. поста на тема кризата в еврозоната. Още 47 хил. бяха публикувани в www.qq.com

„Средната заплата на китайските работници е няколко долара. Средната заплата на европейските работници в хиляди евро. Имат ли нужда европейците Китай да ги спасява?“, пише микроблогър.

„Изкарани с кръв работнически пари се използват за спасяването на мързеливите гръцки чревоугодници“, пише друг блогър под името Сиан Ву.

Публично Китай не е предлагал да изкупува европейски облигации и като се вземе под внимание, че на китайския президент Ху Дзинтао му остава малко повече от година от втория 5-годишен мандат, той едва ли ще е в настроение да рискува критики с решение, което може да бъде прието за прекомерна щедрост към Европа.

Приблизително 200 млн. китайци живеят под линията на бедността и ако за тях се похарчат 20 млрд. долара, това би повишило два пъти стандарта им на живот за цяла една година, разкрива изследване на High Frequency Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
dean.jordanov
преди 12 години
Чеки, чеки... това за Китай, който цензурира Google и една камара сайтове ли говорим? Как така някви китайци говорят против политиката на комунистическото си правителство в интернет? По скоро прилича на фалшификат с който да оправдаят нежеланието си наливат пари в продънената каца наречена Еврозона... И лично аз мисля, че са прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още