IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Русия е готова да помогне на Европа, включително чрез МВФ

Европа обаче трябва да си помогне сама, защото при мащаба на европейската икономика никаква външна помощ не може да бъде решаваща, смята руският президент

15:19 | 03.11.11 г.
Медведев: Русия е готова да помогне на Европа, включително чрез МВФ

Руският президент Дмитрий Медведев смята, че за стабилизирането на икономиката Европа трябва да си помогне сама, а Русия може да ѝ окаже подкрепа най-малко чрез Международния валутен фонд, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Убеден съм, че при мащаба на европейската икономика никаква външна помощ не може да бъде решаваща, Европа преди всичко трябва да си помогне сама“, е заявил Медведев на срещата на високо равнище на Г-20.

Според него Европейският съюз в момента разполага с всичко – политически и финансов ресурс, както и подкрепа от много държави. Той признава, че не иска да съветва независими държави какво и как да правят.

„Но на първо място Русия е част от Европа и на нас не са ни безразлични нейните проблеми, и второ - ще участваме в програмите за финансова подкрепа на държавите от ЕС най-малко чрез МВФ. А това означава, че имаме право да определим позицията си“, е казал руският президент.

Той смята, че в момента най-важни са действията на правителствата на европейските държави за преодоляване на икономическите проблеми.

Неговият съвет е държавите с големи дългове незабавно да започнат финансова консолидация, а по-заможните – да подкрепят търсенето, като по този начин облекчават положението на по-слабите си партньори.

„Разпределянето на рисковете изглежда съвсем разумно, а оповестените суми – достатъчни за успокояването на пазарите“, твърди Медведев.

Според него обаче „трябва да се уточнят източниците на финансиране на тези задължения от гледна точка на това каква е ролята на МВФ и Европейската централна банка, както и какво е нужно на страните, които са готови да подкрепят европейските си партньори“.

„При това на този етап основни остават действията на националните правителства и именно от тях зависи дали взетите решения ще бъдат достатъчни за пълноценно стабилизиране на европейската икономика“, е подчертал той.

По думите му „основната причина за недоверието на пазарите към плановете за стабилизиране на държавните финанси в страните от еврозоната е неопределеността по отношение на това как да бъде облекчено дълговото бреме, което в повечето държави надхвърля 80% от брутния им вътрешен продукт, ако икономиката расте с темп от 1-2% годишно“.

Медведев се надява, че участниците в днешната среща на Г-20 ще се договорят за сценарии на икономически действия и ще отправят положителен сигнал към пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още