IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър разчита на заем от 2,5 млрд. евро от Русия

Правителството на Кипър одобри междуправителственото споразумение, като срокът на кредита е 4 години и половина при лихва от 4,5%

09:50 | 06.10.11 г.
Кипър разчита на заем от 2,5 млрд. евро от Русия

Правителството на Кипър одобри заем от Русия на стойност 2,5 млрд. евро, заяви говорителят на кабинета Стефанос Стефану, цитиран от РИА Новости.

По думите на Стефану заемът ще бъде оформен като междуправителствено споразумение.

Планира се срокът му да бъде 4 години и половина при лихва от 4,5%, а кредитната линия да бъде отворена през януари 2012 г.

Правителството е разгледало подробно споразумението за предоставяне на кредит от Руската Федерация на Кипър, се посочва в официалното изявление на говорителя. „С решението си правителството одобри посоченото споразумение и нареди на министъра на финансите да предприеме всички необходими действия и процедури, за да бъде реализирано споразумението между правителствата на двете страни колкото се може по-скоро“, добавя Стефану.

В средата на септември бившият руски министър на финансите Алексей Кудрин обяви, че двете страни на практика са се споразумели за този кредит.

Икономиката на Кипър изпитва сериозни затруднения заради дълговите проблеми на съседна Гърция.

Министърът на финансите на страната Кикис Казамиас по-рано посочи, че властите не възнамеряват да молят за финансова помощ Европейския съюз, „макар мнозина политици да се опитват да ги убедят за вземането на подобно решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още