IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър вдига ДДС като мярка за борба с кризата

Островната държава увеличава още данъците върху доходите и приходите от лихви по влогове

16:18 | 10.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кипър вдига ДДС като мярка за борба с кризата

Данък добавена стойност в Кипър скача от 15 на 17 на сто - това предвижда първият пакет от мерки за оздравяване на икономиката, по който е постигнато споразумение между правителството и социалните партньори в Никозия, съобщават кипърските гръцки медии.

Очаква се повишаването на ставката на ДДС да донесе постъпления от 150 млн. евро годишно в държавния бюджет.

Покачва се още данъчната ставка за облагане на доходите от 30 на 35 на сто, както и данъкът върху лихвата по влоговете, който се увеличава от 10 на 15 на сто. Предвижда се също да бъдат преразгледани и ставките по облагането на недвижимите имоти и фирмите.

Пакетът от мерки днес ще бъде представен в парламента. Англоезичният "Сайпръс мейл" пише, че се очертава да се разрази "буря" по тези мерки.

Наскоро централната банка на Кипър предупреди, че островната държава може да се окаже следващата страна от еврозоната, която ще потърси финансова помощ, след като мощни вризове на муниции във военна база през юли причиниха енергийна криза и влошиха и без това трудното положение на страната, чийто кредитен рейтинг преди дни бе понижен, а бюджетният й дефицит надхвърля почти двойно нормите на еврозоната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още