IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's свали и рейтинга на Кипър

Агенцията се притеснява за състоянието на бюджета на страната, както и от икономическите последствия след унищожителния взрив в електроцентралата Vasilikos

09:53 | 27.07.11 г.
Moody's свали и рейтинга на Кипър

Moody's Investors Service понижи рейтинга на дългосрочния държавен дълг на Кипър до Baa1 от А2, като постави и негативна перспектива, съобщава агенцията.

Рейтингът по краткосрочните дългови книжа на Кипър е свален до P-2 от P-1, посочват още от рейтинговата агенция.

Като основен мотив за решението си от Moody's посочват опасенията за състоянието на бюджета на островната държава, както и последствията за икономиката след разрушаването на електроцентралата Vasilikos на 11 юли 2011 г. заради взрив в близката военноморска база.

На второ място като мотив за понижението на кредитния рейтинг на Кипър агенцията посочва крехкия политически климат, заради който пред фискалните планове на правителството има значителни рискове. Някои от мерките имат нужда не просто от широка политическа подкрепа, но и да бъдат приети от синдикалните организации, пише в съобщението на рейтинговата агенция.

Опасенията на експертите от Moody's са, че реформите може да бъдат забавени или дори отложени.

От Moody's смятат още, че някои от кипърските банки вероятно ще имат нужда от държавна подкрепа в средносрочен план заради експозициите им в гръцки дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още