IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките капитали се укриха в Кипър, но гръцките фирми предпочитат България

Бягство от Гърция - това е картината на страна, от която ден след ден се изнасят капитали и фондове, прехвърляни на сигурно в чуждестранни банки

13:15 | 01.10.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Гръцките капитали се укриха в Кипър, но гръцките фирми предпочитат България

Под заглавие "Гръцките капитали се укриха в Кипър, но гръцките фирми предпочитат България" специалното приложение "Афари е финанца" на италианския всекидневник "Република" анализира в новия си брой икономическата обстановка в Гърция.

Бягство от Гърция - това е картината на страна, от която ден след ден се изнасят капитали и фондове, прехвърляни на сигурно в чуждестранни банки. От една страна, спестовниците са разтревожени за бъдещето, а от друга - икономическото положение принуждава потребителите да посягат към банковите си спестявания, за да покрият ежедневните разходи.

Голям брой гръцки граждани вече са прехвърлили парите си на сигурно в Кипър, главно в Bank of Cyprus и Marfin Popular Bank, но също така в банки в Люксембург, Швейцария и Великобритания, което на свой ред намалява данъчните постъпления в Гърция.

Тенденцията е точно обратна на тази от първите години на еврото, когато гръцките банки бяха залети от нови влогове за стотици милиарди. През януари тази година са изнесени 206 милиарда евро, а през юни - 188 милиарда.

Според специалистите политиката на увеличаване на данъците и намаляване на разходите в обществения сектор, водена от премиера Папандреу, е накарала редица гръцки фирми да емигрират в България, която е най-бедната страна в Европа, но с приръст в икономиката и с благоприятен данъчен режим. Сред тези фирми са CocaCola Hellenic Bottling и Hellenic Petroleum, се посочва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Така е! Тук работниците са добре дресирани:)))... за 300 - 400 лв на месец . /колкото средна еднодневна надница в GB / , по 10 часа на ден и челни стойки ще правят! Имам един познат, дето след работно време ги държи да му мият личните автомобили и да прислужват на банкетите, които прави за да си осигури поръчки. И това е почти всеки ден!!! И се гордее с дресировката която е постигнал!!. ...а те го боготворят! И такива са много от БГ работодателите. Е !!? Как няма да им е комфортно на гърците? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
stanislavr
преди 12 години
Нормално - в Кипър има много руски банки, даже и 1-2 клона на чисто български. В България - бедни и гладни, готови да работят и по 10 часа на ден, 6 дни в седмицата, за 300 лв месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още