IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да прибегне до издаването на 100-годишни облигации

Цената за обслужването на подобни облигации ще е ужасяваща, но което е по-важно, това ще предотврати фалита на страната, коментира анализатор

16:53 | 30.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция обмисля да отложи решаването на проблемите си за следващото столетие. Една от опциите, която страната разглежда, е да предложи 100-годишни облигации в замяна на достигащ матуритет краткосрочен дълг, обяви банкер от една от институциите, съветващи правителството в Атина, съобщава CNBC.

За евентуалното преструктуриране на дълга на страната гръцкото правителство е консултирано от BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC и Lazard.

Официални лица от останалите банки са отказали да потвърдят опцията, която визира инструмент, подобен на Брейди облигациите (Brady Bonds). Брейди облигациите са държавни ценни книжа, които се издават от държави в замяна на задълженията им към търговски и частни кредитори от Лондонския клуб.

Въпреки това силното търсене на 100-годишни облигации, издадени от Мексико преди няколко седмици предполага, че подобен план може да се окаже удачен и за Гърция.

„Цената за обслужването на подобни облигации ще е ужасяваща, но което е по-важно, това ще предотврати фалита на страната. По-скоро става въпрос за оцеляване, отколкото за благоразумие от гледна точка на дългосрочната финансова перспектива“, казва Тим Джагър, кредитен стратег на базираната в Сингапур RBS. 

Цената на застраховането на гръцкия дълг предполага, че вероятността Гърция да фалира през следващите 5 години е 94%.

Преди договарянето на втория спасителен план за Гърция на 21 юли, някои представители на еврозоната призоваха страната да се опита да замени съществуващия дълг с 40-годишни облигации.

Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
100 годишни облигации със 100% годишна лихва , ще се търсят като топъл хляб..повече от топъл хляб. Остава и 90% от лихвата да я дават още с внасянето на парите - покупката на глупави книги.Ще има БОЙ за тези хубави и много , много ценни книги..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
d0sadnik
преди 12 години
A през 2111 година , като дойде време да ги плащат, просто ще ги заменят с 1000 годишни . Схемата е железна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
d0sadnik
преди 12 години
Има един сайт , неновините.ком, дето се пишат тотално неверни, но пък за сметка на това забавни "новини". Като го видех това заглавие, в първия момент реших, че съм объркал сайтовете :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
хе хе хе Императоре, като им знаем кредитната история на Гърците може и той да не доживее :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Ще кажа на Йода да си земе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още