IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да прибегне до издаването на 100-годишни облигации

Цената за обслужването на подобни облигации ще е ужасяваща, но което е по-важно, това ще предотврати фалита на страната, коментира анализатор

16:53 | 30.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тази идея беше изменена в предложение за замяна на 135 млрд. евро, или 90% от гръцките облигации, достигащи матуритет преди 2020 г., с нови облигации с матуритет до 30 години, гарантирани от страни с първокласен кредитен рейтинг.

Очакваше се, че подобна стъпка ще доведе до ефективно понижаване на дълговата тежест за стрaната с 21%. На инвеститори в облигации от частния сектор беше предложено да участват в схемата при още по-благоприятна отстъпка. За тази цел бяха заделени 20 млрд. долара.

При промяна на лихвите цената на по-дългосрочните облигации се колебае повече - характеристика, която прави 100-годишните облигации привлекателни за хеджфондовете.

От друга страна вероятната висока ликвидност на 100-годишните гръцки облигации ще ги направи дори още по-търсени.

Преструктурирането на гръцкия дълг с 100-годишни облигации ще отправи силен сигнал към пазара, че проблемите с рефинансирането на Гърция са отложени далеч напред във времето.

Според пожелалия анонимност банкер обсъжданите 100-годишни облигации ще бъдат структурирани, като Брейди облигациите, използвани за спасяването на редица страни от Латинска Америка, които не можеха да плащат задълженията си към търговски банки през 80-те години.

Повечето Брeйди облигации имаха матуритет от 30 години и бяха частично гарантирани с щатски облигации. Планът Брейди генерира облигации за над 160 млрд. долара, което ги направи високо ликвидни.

Предложението ще бъде публикувано през октомври, след като представителите на еврозоната, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) решат дали да отпуснат следващия транш от първоначалния спасителен пакет за страната, а всички 17 страни от еврозоната ратифицират разширяването на Европейският фонд за финансова стабилност ( EFSF).

Финландия подкрепи промяната на EFSF в сряда, Германия в четвъртък, докато последната страна, която остава да подкрепи промените - Словакия ще проведе гласуване на 17-ти октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
100 годишни облигации със 100% годишна лихва , ще се търсят като топъл хляб..повече от топъл хляб. Остава и 90% от лихвата да я дават още с внасянето на парите - покупката на глупави книги.Ще има БОЙ за тези хубави и много , много ценни книги..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
d0sadnik
преди 12 години
A през 2111 година , като дойде време да ги плащат, просто ще ги заменят с 1000 годишни . Схемата е железна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
d0sadnik
преди 12 години
Има един сайт , неновините.ком, дето се пишат тотално неверни, но пък за сметка на това забавни "новини". Като го видех това заглавие, в първия момент реших, че съм объркал сайтовете :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
хе хе хе Императоре, като им знаем кредитната история на Гърците може и той да не доживее :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Ще кажа на Йода да си земе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още