IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EFSF отлага продажбата на облигации, с които трябваше да финансира Ирландия

Предполагаше се, че европейският фонд за финансова стабилност ще има достъп до пазарите при каквито и да е условия, коментира анализатор

18:11 | 02.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
EFSF отлага продажбата на облигации, с които трябваше да финансира Ирландия

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) отложи аукцион за продажбата на облигации за 3 млрд. евро, след като гръцкият премиер Георгиос Папандреу поиска референдум за последния спасителен план за страната, съобщава Bloomberg. EFSF ще използва средствата от аукциона за финансирането на Ирландия.

Фондът отлага издаването на 10-годишни облигации, поради „състоянието на пазара“, заяви говорителят на фонда Кристоф Рош. Друг официален представител заяви, че фондът вероятно ще изчака изхода на срещата на страните от Г-20 в Кан, преди да проведе аукциона.

„Новините около срещата на страните от Г-20 в Кан ще имат голям ефект върху цената на новите облигации“, коментира Кристоф Херпет, директор на AXA Investment Managers в Париж, който управлява активи за 735 млрд. долара.

Ирландия беше втората страна от еврозоната, която получи международна подкрепа след Гърция. На 31 октомври фондът обяви, че за управлението на аукциона е наел Barclays Capital, Credit Agricole CIB и JPMorgan Chase & Co.

„Моментът определено не беше подходящ“, казва Бил Блейн, директор на Newedge Group в Лондон.

Говорителка на ирландското финансово министерство обяви, че поради забавянето на аукциона Дъблин ще извърши предстоящите на 11 ноември плащания в размер на 4,4 млрд. евро със собствени средства.

Миналата седмица лидерите на Европейския Съюз (ЕС) се съгласиха да увеличат EFSF до 1 трлн. евро, в опит да предотвратят разпространението на европейската дългова криза отвъд пределите на Гърция. Фондът дължи първокласния си ААА кредитен рейтинг на гаранциите, предоставени от Германия, Франция, Холандия, Люксембург, Австрия и Финландия.

„Фондът, който трябваше да набира средства от името на страни, които не са способни да вземат заеми сами, се оказва че не е способен да го направи“, казва Гари Дженкинс, директор на Evolution Securities Ltd. в Лондон. „Предполагаше се, че подобен фонд ще има достъп до пазарите при каквито и да е условия.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още