IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство подкрепи референдума за спасителния план

В еврозоната нарастват опасенията за последиците при възможно отрицателно гласуване на референдума

08:22 | 02.11.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	Папандреу обявява пред парламента в Атина плановете за референдум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Папандреу обявява пред парламента в Атина плановете за референдум. Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство подкрепи единодушно изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция, съобщи Ройтерс.

"Кабинетът изрази подкрепата си. Референдумът ще се състои възможно най-скоро, щом бъдат формулирани основните положения на споразумението по спасителния финансов план", каза правителственият говорител Елиас Мосиалос. 

Папандреу от своя страна уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона.

Планирано е Гърция да получи шестия транш от договорена помощ от ЕС и МВФ в размер на 8 милиарда евро в средата на ноември, припомня Ройтерс.

Решението на Атина да организира референдум поставя под въпрос отпускането на шестия транш от помощта на ЕС и Международния валутен фонд за Атина, предупреди междувременно холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер.

"Струва ми се, че ще е трудно за МВФ да вземе решение за транша. Ще има неяснота. Не мога да кажа нищо окончателно, но е отпускането ще е проблемно", каза той. Изненадващото решение на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за референдума поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи Де Яхер.

„Португалия е обезпокоена от намерението на Гърция да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон“, заяви и португалският външен министър Паулу Порташ. "Колкото повече виждаме признаци на нестабилност и разделения в други страни, толкова повече португалците трябва да ценят стабилността и консенсуса в Португалия, защото това прави Португалия различна - да бъде възприемана като стабилна държава, която изпълнява обещанията си", заяви още португалският външен министър.

Португалия е третата страна в еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 млрд. евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
Peipan56
преди 12 години
Докога ЕС ще толерира мързела, защото това е в Гърция. Кажат ли "не" на референдума неминуемо излизат от ЕС, след което военен режим и ако до 10 години не си върнат заемите да продават острови иначе представете си война на Балканите - песимистично нали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Исландия не е в ЕС ! За да съм по конкретен, прочетете в :http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
jikev
преди 12 години
Дийна Страйкър-----------------------Италианска радиопрограма относно течащата в момента революция в Исландия е шокиращ пример за това колко малко нашите медии ни казват за останалия свят. Може би американците помнят, че в началото на финансовата криза от 2008 Исландия банкрутира. Причините бяха споменати бегло, но след това този малко познат член на ЕС остана на заден план.Докато една след друга европейските страни се провалят или рискуват провал, заплашвайки еврото, с въздействие върху целия свят, последното нещо, което биха искали властите, е Исландия да стане пример за това. Ето няколко причини:Пет години неолиберален режим направи Исландия (320 хиляди души население, без армия) една от най-богатите страни в света. През 2003 всички банки в страната бяха приватизирани, и в усилията си да привлекат чуждестранни инвеститори предложиха онлайн банкиране, чиято минимална цена им позволи да предложат относително висока възвръщаемост. Сметките, наречени АйсСейв, привлякоха много анг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
IvoDim
преди 12 години
Това си беше откровенно подла изцепка от страна на Гърците! Не даром българската народна памет ги третира като лъжци. ""Византийски номера" - именно сега напълно си оправдаха прякора.Още преди да се изостри проблема с Гърция, мой познат, който да речем, има доста връзки в гръцките правителствени среди (високите етажи на властта), изказа мнение че "Гърците няма да върнат парите, защото на високодържавно ниво твърдо са решени на де го правят", тогава не му повярвах. Сега се очертава изпълнение на тази прогноза. Още повече, гърците влязоха с измама в еврозоната (спомнете си писанията за фалшифицираните данни на БВП за да покрият критериите от Маастрихт).После през 2009 МЗР при тях е била 681 евро като в момента е поне 750), а още през 2009 проблема с дълга се забелязваше с просто око. Т.е. правителството им , знаейки какво ще стане, е продължило да увеличава социалните плащания.И сега това с референдума са поредните шикалки за време. Бива ги в изнудването, т.е. преди са успявали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Гърция е правила 7 референдума от 1900 година до сега, ако не се лъжа и при всички е взимала грешното решение за страната си. Народа се поддава на емоциите и настроенията които има в момента, а не мисли трезво за последствията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
georgitzanev
преди 12 години
Е вече започна да става интересно! До сега беше само махленска игра!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
...мдааа, ще се засили еврозоната, когато в нея останат само дойчовците и франсетата ! Меркозито вече работят по въпроса !Колкото до гръцкият фалит...ами италианският ще бъде направо феереричен...така е то !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Папандреу от своя страна уточни, че референдумът ще бъде за споразумението по гръцкия държавен дълг, европейския курс на Гърция и участието й в 17-членната еврозона.Референдумът реално ще бъде за оставане в еврозоната или не, което е малко по коректно от първата версия! За всички може би е по добре гърците да излезнат от еврозоната. Ще има малко по големи загуби, но еврозоната ще се засили!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
май ве4е хи4 не им пука на гърците хем ше им опростят дълга хем май ше напуснат зоната крали какво крали и ай 4ао
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Да ме прощавате за грубия език, но ГрЪците така го набиха на Германия отзат, та Меркел ще си го спомня години напред в самотните нощи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още