IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за Гърция изстреляха доходността по италианските ДЦК до нов рекорд

Доходността на 10-годишните облигации достигна 6,4%, като спредът спрямо немските книжа нарасна до близо 4,6 процентни пункта

14:50 | 03.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Страховете за Гърция изстреляха доходността по италианските ДЦК до нов рекорд

Доходността по италианските облигации се повиши до нови рекордни нива, поради опасенията за неконтролируем фалит на Гърция, съобщава Financial Times.

Доходността по 10-годишните италиански облигации се повиши до 6,399%, като спредът спрямо германските облигации нарасна до 459 базисни пункта.

Нарастващите опасения за Гърция могат да провалят провеждането на ключови аукциони днес, при които Испания ще се опита да набере общо 4 млрд. евро от продажбата на 2- и 4-годишни облигации, а Франция - 6-7 млрд. евро от продажбата на 10- и 15-годишни ДЦК.

Спредовете по италианските облигации спрямо германските бонове достигат нива, които според пазарните анализатори ще направят обслужването на италианския дълг неустойчиво.

Пазарът счита доходност от 6,5% по 10-годишни облигации за неустойчива. Спредове над 450 базисни пункта над германските бонове в миналото накараха клиринговите къщи да поискат допълнителни маржови премии за Ирландия и Португалия.

Тревожен знак е и нарастването на цената за кредитирането на Франция. Спредът по френските ДЦК спрямо германските облигации нарасна до рекордните 135 базисни пункта.

Инвеститорите са все по-обезпокоени, че Франция може да изгуби първокласния си ААА кредитен рейтинг – развитие, което би влошило качеството на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

Решението на Гърция да проведе референдум за последния спасителен план поставя под въпрос отпускането на 6-тия транш от договореното с Международния Валутен Фонд (МВФ) и Европейския Съюз (ЕС) финансиране.

Фактът, че EFSF беше принуден да отложи своя аукцион в сряда също се отразява на доверието на пазарите, тъй като поставя под въпрос не само способността на фонда да финансира Ирландия и Португалия, но и статута му на гарант.

Колкото до Гърция, до края на годината страната трябва да покрие 7,6 млрд. евро краткосрочни плащания и 6,8 млрд. евро плащания по достигащи матуритет дългосрочни облигации. Плащанията до края на ноември възлизат на 3,6 млрд. евро, а останалите 10,8 млрд. евро трябва да бъдат погасени през декември.

По думите на гръцкия финансов министър, без да разчита на поредния транш от ЕС и МВФ страната му разполага с достатъчно ликвидност до средата на ноември, въпреки че според анализатори гръцкото правителство може да намери начини да се справи с обслужването на дълговете си до средата на декември.

„За съжаление перспективата за неконтролируем фалит на Гърция е все по реална и това се отразява много тежко на пазарите“, казва Бил Блейн стратег на Newedge.

Според изследване на UBS AG, цитирано от Bloomberg, напускането на еврозоната и Европейския Съюз (ЕС) ще доведе до 100% спад на гръцката търговия, дори след отчитането на ефекта от девалвацията на новата гръцка валута. Това ще струва и по 11 500 евро на глава от населението през първата година и по 4 000 евро през следващите години.

Според швейцарската банка при напускане на еврозоната новата гръцка валута ще девалвира с 60%, докато цената на кредитирането в Гърция ще се повиши с най-малко 7 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания. От европейските държави най-задлъжняла е Гърция с около 144% от БВП, САЩ са около 98% от БВП. Но общата задлъжнялост на страните от ЕС, като процент от БВП на ЕС е около 80%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 12 години
По думите на гръцкия финансов министър, без да разчита на поредния транш от ЕС и МВФ страната му разполага с достатъчно ликвидност до средата на ноември, въпреки че според анализатори гръцкото правителство може да намери начини да се справи с обслужването на дълговете си до средата на декември.===============================================================================разполагаха със средства до средата на октомври, после до средата на ноември, а сега - до декември.Щом си имат парички, да не им дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още