IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи основната лихва при дебюта на Марио Драги

Основният лихвен процент в еврозоната изненадващо бе свален с 0,25 пункта до 1,25% въпреки инфлацията от 3%

15:36 | 03.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Жан-Клод Трише и неговият приемник Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Трише и неговият приемник Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка взе решение да понижи лихвения процент в еврозоната. Редукцията е с четвърт процентен пункт до 1,25 на сто и се случва в първата среща на ръководителите на институцията, откакто новият й президент Марио Драги встъпи в длъжност.

Ходът на ЕЦБ може да се приеме за изненадващ за пазарите, пише Ройтерс. Като следствие от него оптимистичните настроения взеха превес на фондовите борси.

Според анализатори понижението е ясен сигнал, че ЕЦБ е решена да подпомогне икономиката на еврозоната в момент, когато бъдещето на Гърция е основна тема сред пазарните участници.

Решението за понижаване на основната лихва е изненадващо с оглед инфлацията от 3 на сто, отчетена за втори пореден месец през октомври. Както е известно, заложеният от ЕЦБ таргет за ръста на потребителските цени е 2 на сто.

По-късно днес се очаква и първата пресконференция на Марио Драги като президент на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
SEBULBA
преди 12 години
Или може би не толкова плавна инфлация,...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
Bobacho
преди 12 години
Започва плана за плавана инфлация с цел намаляване реалните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
Иван Митев
преди 12 години
При наличие на Грешката на Джон Лоу (Употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Незлатни пари) размерът на основния лихвен процент (ОЛП) на съответна Централна банка (ЦБ) е с роля на катализатор за развитие на стопанска криза.При равни други условия, при увеличение на ОЛП развитието на кризата се ускорява, а при намаление на ОЛП кризата се забавя.Днешното решение на Европейската ЦБ за понижение на основната лихва от 1,50 % на 1,25 % е похват за временно забавяне развитие на европейска стопанска криза, който ще изпълни своя роля, но за сметка на по-болезнени бъдещи щети за участници в стопански живот.Успешно спасение на страна от еврозоната от криза през 2011 г. е възможно само при усъвършенстване на нейно ДФУ, което да стане ГОДНО за стопанство с евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
политиката на ЕЦБ е тотална бъркотия - на 2-пъти качвaт лихвите като последния път преди 2 месеца - сега ги свалят пълен хаос какво става във Европа ??? дали ЕЦБ загуби контрол над икономическата ситуация ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още