IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Пазарите прекспонират думите на Драги за изкупуване на облигации от ЕЦБ

Централните банки не трябва да се снишават в очакване бурята да премине, категоричен е напускащият поста президент на ЕЦБ

12:36 | 31.10.11 г. 3
Трише: Пазарите прекспонират думите на Драги за изкупуване на облигации от ЕЦБ

Пазарите преекспонираха коментарите на поемащия президентството на Европейската централна банка Марио Драги за готовността на финансовата институция да продължи изкупуването на облигации на проблемни държави от еврозоната, заяви освобождаващият поста Жан-Клод Трише, цитиран от Ройтерс.

Трише приветства решението на срещата на високо равнище на лидерите на еврозоната да се ангажират с интервенция на пазарите на облигации чрез Европейския инструмент за финансова стабилност, за да може да бъде преодоляна дълговата криза в региона.

Програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ стартира през май 2010 г., но породи противоречиви реакции, като двама високопоставени германски представители във финансовата институция напуснаха постовете си. През миналата седмица изглеждаше, че Драги подкрепя програмата.

Според Трише обаче думите му са били прекалено много коментирани. „Не мисля, че г-н Драги е казал подобно нещо“, каза отиващият си президент на ЕЦБ по повод думите на наследника си на поста. „Мисля, че е налице преекспониране“, добави той.

В сряда Драги заяви, че "евросистемата (от централните банки на еврозоната) е решена с неконвенциални мерки да предотврати недоброто функциониране на паричните и финасови пазари, създаващи препятствия за финансовите транзакции".

Проблемът дойде от това, че Драги използва фраза, подобна на тази, с която ЕЦБ обясни възобновяването на програмата за изкупуване на облигации през август.

Трише смята, че на срещата на високо равнище на Европейския съюз през миналата седмица правителствата са демонстрирали, че са готови да ръководят политическия отговор на дълговата криза в еврозоната.

По думите му централните банки не трябва да се снишават в очакване бурята да премине. „За голямо съжаление има ... някакво несъответствие между валутата и финансовата стабилност в еврозоната. Валутата задържа стойността си ... Това е много, много стабилна и заслужаваща доверие валута“, добави той.

Запитан дали началото на края на кризата наближава, той заяви: „Това е световна криза и бих казал, че е налице продължаващ процес на структурни корекции на световно ниво. Той изисква постоянно внимание“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Инвесторе, напишете нещо като епилог за гн. Трише, човекът беше много голям. И дайте едиториъл за Драги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Fiscalist
преди 12 години
Беше и си остава Най-Големият. Евала му правя. Ще ми липсва свежият му хумор на пресконференциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Fi4eto
преди 12 години
Да му пожелаем сбогом на гн. Трише и дано да млъкне най накрая :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още