IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Не се обсъжда финансиране на Европейския фонд за стабилност от ЕЦБ

Независимостта на ЕЦБ е толкова скъпа за Франция, колкото и за Германия, е заявил на свой ред френският президент Саркози

10:13 | 24.10.11 г. 1
Меркел: Не се обсъжда финансиране на Европейския фонд за стабилност от ЕЦБ

Участието на Европейската централна банка във финансирането на Европейския фонд за финансова стабилност не се обсъжда, заяви вчера германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от РИА Новости.

„Министрите на финансите разгледаха вчера два модела. И двата не включват ЕЦБ“, каза Меркел.

Европейският фонд за финансова стабилност бе създаден покрай проблемите на Гърция през 2010 г. като механизъм за подкрепа на държави от еврозоната, които се намират в трудна ситуация. Начинът, по който ще продължи да действа, бе обсъден през уикенда на срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз.

Меркел отбеляза, че конкретните резултати от работата на срещата ще излязат най-рано в сряда на следващата среща, тъй като настоящите модели изискват допълнително обсъждане.

На свой ред френският президент Никола Саркози заяви, че „ЕЦБ е независима и за Франция тази независимост е толкова скъпа, колкото и за Германия“.

Първоначално спасителният фонд бе в обем на 250 млрд. евро, които през тази година бяха увеличени до 440 млрд. евро. През последните седмици обаче усърдно се спекулираше относно възможността обемът му да бъде увеличен до 1-2 трлн. евро и пълномощията му да бъдат разширени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
al64ad
преди 12 години
Саркози клекна.Остава да видим кога ще им свалят рейтинга.То ,като гледам вече включиха и рейтинговите агенции във валутната игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още