IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: ЕЦБ трябва да се намеси и да спаси еврозоната

Заплахата от дефлация е реална и това е проблем, който започват да отчитат дори в Германия, коментира инвеститорът

14:25 | 21.11.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джордж Сорос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Наблюдавайки сътресенията на облигационните пазари, откриваме стряскащи паралели със ситуацията през есента на 2008 г., пише инвеститорът милиардер Джордж Сорос в коментар за Financial Times.

Тогава клиентите и инвеститорите бяха изгубили доверие в стабилността на институциите, където държаха парите си и единственият възможен отговор на заплахата от тотален колапс на финансовия сектор се оказа предоставянето на пълни правителствени гаранции за всички банки.

Днес сме свидетели на разпродажби на облигационните пазари – самосбъдваща се криза на доверието в стабилността на повечето страни от еврозоната. Това повишава дългосрочните лихвени проценти, така че за все повече правителства от региона временният проблем с ликвидността се превръща в хроничен проблем с платежоспособността.

Тъй като регулаторните органи все още третират държавните ценни книжа като сигурно ядро на финансовата система, омагьосаният кръг заплашва стабилността на финансовите институции не само в еврозоната, но и в цял свят.

Това усилва и рецесионните тенденции в глобалната икономика, като в същото време влошава допълнително финансовата ситуация на правителствата. На практика наблюдаваме перфектен омагьосан кръг.

Този кръг може да бъде разрушен само ако разпродажбите на облигации бъдат прекратени възможно най-скоро. Администрацията в Брюксел може да използва Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), за да позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да действа като банка от последна инстанция, без с това да бъдат нарушавани предоставените й правомощия.

На практика ЕЦБ ще предостави неограничена ликвидност, а EFSF ще гарантира платежоспособността на банката, след като институцията поеме допълнителните рискове с изкупуването на ДЦК.

Последните разпродажби на облигационните пазари станаха факт поради ожесточените сблъсъци между европейските политици по въпроса за легитимността на политиката за изкупуване на облигации от централната банка. Bundesbank продължава ожесточено да се противопоставя на подобно решение.

Заплахата от дефлация обаче е реална и това е проблем, който започват да отчитат дори в Германия. ЕЦБ наистина трябва да гарантира ценовата стабилност, но това означава да следи, както за възможна поява на инфлация, така и на дефлация.

Проблемът обаче се крие не в правомощията на банката, а в съзнанието на германците, които са обременени исторически от спомена за хиперинфлация. Но все пак ЕЦБ е автономна институция, чиято независимост трябва да да бъде зачитана дори от Bundesbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Сорос: ЕЦБ трябва да се намеси и да спаси еврозоната"Тоз Гущероподобният на снимката акъл да не дава, ами да се оглежда да не го връхлети отнякъде Архангел Михаил и да му сложи чатала на вратъ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Между другото, Марио Монти в продължение на 6 години е бил съветник на Goldman Sachs. Марио Монти (р. 1943 г.) е завършил икономика в Йеилския университет. Той е един от създателите на модела на Клейн-Монти, който описва поведението на банките, опериращи в условията на монопол. "Той е първият председател на европейския тинк-танк "Брюгел" и е европейският председател на Трилатералната комисия, основана през 1973 г. от Дейвид Рокфелер. Марио Монти е виден член на Билдербергската група. Той е съветник на инвестиционната банка "Голдмън Сакс" и на "Кока Кола", Марио Монти е еврокомисар от 1994 г. до 2004 г. През 1999 г. еврокомисията на Жак Сантер, В която Монти беше комисар на ресора "Финансова интеграция на ЕС, митници и данъци", подаде оставка заради крещяща корупция и присвояване на милиард екю. За да се избегне разследване и да не излезе наяве кой от еврокомисарите колко е крал, Сантер подаде колективна оставка на комисията. Всички еврокомисари се върнаха в страните си и срещу някои от тях бяха назначени следствия, например срещу Едит Кресон във Франция. Те бяха окончателно и завинаги изхвърлени от политиката. С едно изключение - Марио Монти, макар че като финансов "министър" на ЕК той би трябвало да е най-отговорен за корупцията, грабежите и провала на брюкселската администрация. Но именно той бе назначен и в следващата комисия, тази на неговия сънародник Романо Проди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Марио Монти работи за заличаване на националните държави-членки на ЕСи превръщането на съюза в Съединени европейски щати (СЕЩ) поне от 2007 г. в рамките на проекта "Генерални европейски щати" (Etats Generaux de l'Europe) на тинк-танка ЮропаНова (EuropaNova). През 2009 г., като член на "Групата за бъдещето на Европа" Марио Монти е разработил проект, с който суверенитетът,самоуправлението и независимостта на европейските нации да бъдат отнети и те да бъдат подчинени на едно "икономическо правителство с общ финансов министър на ЕС" създаване на Европейски валутен фонд (по подобие на МВФ). Ясно е защо е толкова непопулярен в Италия, пък и в цяла Европа.След като Рокфелерови дадоха да се разбере, че искат за заменят Берлускони с Марио Монти, последният бе произведе в пожизнен сенатор за една нощ.С други думи, в Италия и Гърция бяха извършени два безкръвни преврата. Берлускони спечели поредния си вот на доверие една седмица преди да бъде принуден неизвестно от кого да подаде оставка. Референдумът, който Папандреу предложи, бе подкрепен от 80% от гърците, И над 65% от тях щяха да гласуват срещу разорителните "реформи", наложени им от наднационалната финансова олигархия. И двамата лидери бяха насила принудени да сдадат властта. Защо? Защото световните финансови пазари, и частните американски фирми "Мудис" и "Стандард енд пуърс" не ги харесвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Защо безкръвните превратизапочнаха с Италия и Гърция?Как и защо точно Гърция и Италия бяха избрани за първите мишени, чиито суверенитет трябва да бъде замразен? Ако причината е в бюджетния им дефицит, или съотношението БВП:дълг, то преди тях има държави с по-лоши характеристики. Ето статистиката за 2010 г., на Евростат:Ирландия - 32.4%Гърция - 10.5%Британия - 10.4%Испания - 9.2%Португалия- 9.1%Полша - 7.9%Словакия - 7.9%Латвия - 7.7%Франция - 7.0%Защо Гърция и Италия, а не Ирландия, например, станаха жертва на борсите, "Муудис", "Фич" и Стандард енд Пуърс"? Каква друга може да бъде причината, освен политическа? Гърция и Италия са християнски нации, в които патриотизмът е норма в политическия живот. Да си спомним колко гневни бяха зад океана, когато Берлускони спря притока на африкански и близкоизточни мюсюлмани в Европа чрез споразуменията си с Кадафи. Наложи се да убият Кадафи и да отворят шлюзовете на трафика, за да ислямизират Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Миналата седмица в Европа стана нещо, което би трябвало да залее площадите с протестиращи - двама избрани, популярни, суверенни лидери бяха принудени от нечия невидима ръка да сдадат властта - Георгиос Папандреу и Силвио Берлускони. Още същия ден те бяха заменени с двама неизбрани и абсолютно неизбираеми, сиви и корумпирани чиновници, известни като членове на сенчестите групировки "Трилатерална комисия" (в САЩ) и "Билдербергска група" (в ЕС) - Лукас Пападемос и Марио Монти.И двете организации са пипала на Рокфелер, "най-великото семейство на Америка", по израза на биографа му Джон Енсон Хар. Въпреки, че са абсолютно нелегитимни от гледна точка на демокрацията, Трилатералната комисия и Билдербергите назначиха Лукас Пападемос за премиер на Гърция, а Марио Монти - за премиер на Италия. Което значи, че тези две имена са били предварително подбрани от някого, който е катализирал т.нар. криза на еврозоната, за да сложи своите марионетки на върха на властта в двете най-християнски, най-патриотични нации на Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Само че не тези финансови пазари и не тези рейтингови фирми казват кой да управлява европейските, пък и всички други нации. Демокрацията бе изритана от полrтическата сцена и заменена с волята на Рокфелер. И на Ротшилд, които през устата на своя "бушон" Джордж Сорос от една година говорят, че Гърция трябвало да излезе от еврозоната, че ЕС трябва да стане СAЩ, че ЕЦБ трябва да започне да емитира еврооблигации. Тя ще налива събраните с тях милиарди в 'закъсали" икономики като Гърция и Италия, а после всички в ЕС, т.е. и ние , българите, ще изплащаме дълга. Стигна се дотам Сорос, т.е. Ротшилд, да заплашват, че ще изкарат Германия от ЕС ако продължава да упорства срещу еврооблигациите.Буди страх и друго - въпреки, че превратите в Гърция и Италия станаха открито, пред очите на всички, тези две нации са толкова уплашени от черните перспективи, които купените медии леят в съзнанието им ежедневно, че не гъкнаха. Политическата опозиция е или безсилна да промени нещо (Италия), или мърка като котенце в краката на превратаджиите (Гърция). Мълчат и неправителствените им организации. Всичките ли са пипала на Сорос? Няма ли поне 5-6 независими? Ако се чудите защо превратите станаха толкова тихо, спомнете си оная грама в Уикилийкс, с която държавният секретар на САЩ изисква от посланиците си да събират биометрични данни - ДНК, ирисови изображения, отпечатъци от пръсти, номера на кредитните карти и семейните истории на политиците от страните, в които са пратени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Понятието Нов световен ред НСР, не е ново.Глашатаи на тези процеси се явяват такива известни личности като Джорж Сорос и Жак Атали. Понятието Нов световен ред НСР, не е ново Председател на клуба е 95-годишният Дейвид Рокфелер. За лидери: Ще бъде едно правителство и единна парична система с постоянни олигарси, които ще се назначават за лидери от самите себе си под формата на една феодална система, както е било през Средновековието.За закон: Средна класа няма да има само владетели и служители. Всички закони ще бъдат хармонизирани в рамките на правната система на света съдилища, като се използват същия код на закони, изпълнението на които ще се наблюдава от полицията на еднното правителство, както и от общите въоръжените сили на един свят със сила ще приложат законите в всички бивши страни, които вече не са разделени от граници. За религията: Ще бъде разрешена само една религия на Световното Правителство ,което тайно съществува от 1920година. Всички християнски църкви ще бъдат затворени. За контрола: На всички хора ще бъдат поставени идентификационни номера (ИН). И въведени в компютърен файл на НАТО в Брюссел заедно със подробно досие. За брака .Браковете ще се премахнат. Децата ще бъдат вземани от родителите си в ранна възраст . И ще се бъдат взети в специализирани институции ,като държавна собственост. Свободния секс ще стане принудителен. За ресурсите: Само членове на Комитет 300 и техните избраници ще имат право да се разпореждат със земните ресурси . Селското стопанство ще бъде изключително в ръцете на Комитет 300, а производството на хранителни продукти строго ще се контролира.За социалната политика : Най малко 4 милиарда безполезни консуматори ще бъдат ликвидирани до 2050 година ,посредством ограничени войни , организиране на смъртоносни епидемии, бързо протичащи болести и глад. Количеството електроенергия , храни и вода ще се поддържа на ниво , достатъчно за оцеляване само на бялото население на Западна Европа и Северна Америка , и след това на други раси . Населението на , Западна Европа и САЩ бързо ще бъде съкратено, отколкото на други континенти ,докато населението не достигне управляемото ниво от 1 милиард души, от които 500 милиона ще бъдат китайци и японци, избрани за това ,че те в течения на много векове са подлагани на строг регламент и са привикнали на безпрекословно подчинение на властите. От време на време изкуствено ще бъде създаван дефицит на храни вода и медицинска помощ , за да им бъде напомняно на масите: че тяхното съществуване зависи от добрата воля на Комитет 300. За парите: Нямя да има никакви налични пари . Всички сметки с помоща на дебитни карти . Всяко нарушение на нормите и правилата на Комитета 300,ще бъде наказано с преустановяване действието на кредитната карта за време ,зависещо от характера на тежестта на постъпката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Видно е, че англосаксите правят всичко възможно да вкарат еврото и Европа в техния модел на неспирно растящи дългове и постоянно печатане на пари. Защото ако еврото удържи и задържи позиции, след някоя и друга година ще бъде новата световна валута. А на американците, които сега печелят от господстващото положение на долара, ще им се наложи вече да се трудят за това, което сега получават наготово. Битката е епична, но аз мисля, че англосаксите все пак ще я загубят (съответно еврото и Европа ще спечелят). И не че има значение, но всъщност, така е и редно и справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Имам предвид на година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
"ЕЦБ наистина трябва да гарантира ценовата стабилност, но това означава да следи, както за възможна поява на инфлация, така и на дефлация."И за дефлацията ли има граница? - не повече от 2 % за идните 200-300г. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още