IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не трябва да позволи Рим да изгори

Дали стратегията за спасяването на еврото ще проработи, зависи от успеха на реформите в Италия и безрезервната подкрепата на Германия, пише Мартин Улф

10:41 | 17.11.11 г. 10
Автор - снимка
Създател
Европа не трябва да позволи Рим да изгори

Проблемите с размирните провинции накараха еврозоната да избере нови управители, пише Мартин Улф, колумнист на Financial Times в коментар за изданието.

На мястото на своенравния Георгиос Папандреу Гърция има Лукас Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Вместо опърничавия Силвио Берлускони Италия получи Марио Монти, бивш европейски комисар за конкурентоспособността. Дали стратегията за спасяването на еврото ще проработи, зависи от успеха на реформите в Италия и подкрепата на Германия.

На карта е поставена не само стабилността на европейската и вероятно на световната икономика, но и оцеляването на най-успешния и определено най-цивилизования проект за обединяването на Европа след падането на Западната Римска империя преди 1535 години.

Както отбелязва Уолтър Шейдъл от университета в Станфорд, „преди 2000 години, вероятно половината от населението на земята е било управлявано от две сили - Римската империя и империята Хан в Китай“. И двете империи са рухнали. Китайската империя обаче е била нееднократно възстановявана и разширявана, докато Римската империя е била разделена необратимо.

И все пак мечтата за обединение никога не е била забравена. Тя е звучала недвусмислено в речите на папи и владетели, провъзгласявали се за наследници на римския престол. Идеята не е била чужда нито на Наполеон, нито на Хитлер, и е заложена при създаването на Европейския съюз (ЕС).

Изместването на центъра на икономическата гравитация на север също е древна тенденция. Ето защо, когато германският канцлер Ангела Меркел призовава за „създаването на политически съюз в Европа“, който да подкрепи еврото и да помогне на континента да се измъкне от „най-тежката криза от Втората световна война насам“, определено може да приемем думите й насериозно.

Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Америка и Европа вървят по пътя на древния Рим. Рим рухва заради морален упадък, всеобща корупция и загуба на воля. Римската империя е поразена от непосилни данъци, повсеместна бюрокрация, икономическа стагнация, политически раздори, военен авантюризъм и липса на граждански добродетели. Културата му става толкова упадъчна - с възвеличаването на хомосексуалността, убийството на деца, прекомерната сексуална толерантност и непрестанното забавление (като циркове и игри в Колизеума), че Рим е не само презрян, но и поруган. Америка и Европа повтарят същите трагични грешки. Днес цари сексуализирана, обсебена от знаменитости и нравствена разпуснатост култура презирана по света. Силата надделява над патриотизма. САЩ и Европа вече не олицетворяват ценностите на демокрацията.Истинската криза още не е започнала, това до сега бяха само симптоми и упражнения. Каквото и да е количество банкноти да бълват печатниците на САЩ и ЕВРОПА, нищо и никой не може да спаси световната икономика от пълен банкрут. И това е въпрос на месеци, а не на години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Политиците в момента са предприели най-лесното решение плащане чрез печатане на пари. Парите не са просто банкноти, а те са доверие. Банкнотите нямат никаква стойност сами по себе си. Те служат за разплащане, защото хората вярват, че срещу тях винаги ще могат да си купят нещо. Т.е. имат мотивация както да ги търсят (работейки), така и да ги предлагат (купувайки). Ако доверието в банкнотите (поради някаква произволна причина) изчезне, то хората няма да ги търсят и те ще изгубят свойствата си. Печатницата на пари решава проблемите на политиците като им пълни хазните и обезценява дълговете. Но тя ерозира самата стойност на парите, с което обезкървява икономиката. Пари ще отпечатат! А доверие ? Него ще го копаят ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Светът до момента не е бил в подобна ситуация. Инфлация е имало в отделни страни, но винаги важните, големите, световните валути, са били стабилни. В момента обаче се ликвидират големите световни валути. Доларът, еврото и йената се печатат в огромни количества, като единственото успокоение, което се поднася, е съпоставката на една печатана валута, с друга също печатана. Какво печатане ще кажете еврото поскъпва? Но то поскъпва спрямо долара, който също се печата. Не поскъпва спрямо златото например, което е някакъв стабилен измерител. Като цяло цените на горива и храни (първите жертви на всяка инфлация) растат във всички валути. Парите струват все по-малко, което закономерно води до загуба на доверие. Представете си свят, в който първа икономическа сила е Русия. На второ място е Саудитска Арабия, на трето Австралия и Канада...Това е напълно възможно в икономика с ликвидирани книжни пари и естествено върнали се твърди активи за пари. Тогава ще е Важно е кой държи петролът и въглищата, а не кой може да произвежда..... Ресурсно богати страни ще станат водещи. Това означава, че ако се ликвидира настоящата система на книжните пари, както и съпътстващата я обща финансова система, просто ще се даде короната на световното лидерство, на ресурсно богатите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Въпроса е да се проведат реформи.Иначе дълговете лесно могат да се оправят - ЕЦБ може да ги изкупи всичките(с новосъздадени пари) и да се приключи.Но първо дълговете ще бъдат използвани за да се отнеме суверенитета на държавите и тогава ще я разрешат кризата.Все пак да не забравяме, че парите са с виртуална стойност. Това което има реална полезност(стойност) са реалните стоки и услуги, ноу хау и образованието.А Европа е доста развита в това отношение.Една Индия например нямат дори правила за движение по улиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
"Европа не трябва да позволи Рим да изгори"По точен превод би бил обратното на новината "хуните отново ще опожарят Рим"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ако разпадът на евро-зоната е неизбежен, тогава какво да очакваме?Бройте България като една от "периферните икономики". Въпреки че няма да изоставяме еврото (защото не сме го приели), ние ще се срутим по най-тежкия начин, доколкото нашата валута е обвързана неразривно с еврото и ще се срути заедно с него. Ще има банкова криза, която няма да може да се овладее и банките ще фалират. Държавата няма да има твърда валута да изплаща депозитите (дори доларовите) и ще трябва да печата левове, за да ги изплаща. Това ще срине и нашата валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 8
Патилан
преди 12 години
Защо няма спасение за евро-зоната?На първо място, защото Европа вече няма икономика. Почти цялата индустрия е изнесена в Китай, и процесите на изтичане продължават. Съвсем ясно се вижда, че в Европа най-добре е Германия, която все пак запази някаква индустрия, а всички дето градиха икономика на услугите, са фалирали. Европа е без производство, т.е. без реална икономика, т.е. няма кой да произведе онзи доход, който може да спаси и доходите и самото евро. Европа е супер-социалистическа държава, в която има гарантирани всякакви права, без задължения насреща. Тази тежка социална система генерира огромни разходи, които не могат да се покрият дори от чудовищните данъци, които се събират в момента. Т.е. налице е генератор на разходи, които не могат да се покрият. Европа е супер затънала в дългове. Дори Германия и Франция са супер затънали, и изглеждат "стабилни", само като се сравнят с Гърция или Италия, които са още по-затънали. Всъщност Европа вече е усвоила толкова много дълг, че не може да диша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
dean.jordanov
преди 12 години
рим и атина трябва да изгорят. само тогава ще може да се рестартира системата. с кърпене няма да стане, никога не е ставало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Мислещ
преди 12 години
Много добра статия. Проблемът, разбира се, не може да се обхване само в 3 страници. И е време вече да се кажат истинските неща, проблемът е систематичен и произтича от глобализацията и бъговете на капиталистическата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
kanartikin
преди 12 години
Ами да.. разбира се..как само напомня..България не трябва да позволи Радомир да изгори!България не трябва да позволи Кремиковци да изгори!България не трябва да позволи КЦМ да изгори! тези като че ли са минали ускорен курс в Работническо дело по издръжка и дотиране на губещи предприятия. Заразиха цялият свят с този популизъм-комунизъм, а тези дето ги мислехме за пазарно ориентирани прихванаха по бързо май от нас през 44-89г. Нас ни облъчиха за 50г а тия захапаха и за 10г вече станаха по и от съветите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още