IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Кризата на 100% ще е по-лоша от тази през 2008 г.

Според инвеститора единственият изход от проблемите е някои държави да бъдат оставени да фалират

15:00 | 09.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Кризата на 100% ще е по-лоша от тази през 2008 г.

Светът определено върви към нова финансова криза като следствие от проблемите в Европа, казва Джим Роджърс, председател на Rogers Holdings, цитиран от CNBC.

“Със сигурност ще станем свидетели на нова криза в Европа и САЩ. Светът има сериозен проблем. За няколко десетилетия са похарчени колосални количества пари, взети на заем и сега всичко се връща“, посочва Роджърс.

Той допълва, че кризата ще бъде доста по-лоша от тази, която пазарите преживяха през 2008 г., тъй като дълговете сега са значително по-големи.

„Миналия път Америка учетвори дълговете си. Сега натискът върху системата е доста по-голям и Америка не може да учетвори дълговете си отново. Следващият път ситуацията ще бъде много по-лоша“, казва Роджърс.

„През 2002 г, беше зле, през 2008 г. беше по-зле, а през 2012 г. или 2013 г. ще бъде още по-зле – внимавайте“, допълва той.

Роджърс заяви, че има дълги позиции в евро въпреки дълбоката криза, пред която е изправена еврозоната. Все пак той признава, че за момента всички валути са подложени на натиск.

“Имам позиции в няколко валути. Теорията ми е, че ако нещата се оправят, ще правя пари от суровини, а ако не се оправят пак ще правя пари от суровини, защото всички ще печатат пари, а акциите ще се понижат чувствително“, казва той.

„Имам евро защото всички залагат срещу него, имам и долари“, допълва той.

Роджърс посочва, че всички основни валути са в ужасно състояние, но че въпреки това той възнамерява да изкара пари от тях.

Според Роджърс единственият изход от кризата е всички да бъдат оставени да фалират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
RedBot
преди 12 години
"...всички ще печатат пари, а акциите ще се понижат чувствително, казва той."Някак не се връзва, но той по-ги разбира явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Джим е продал на късо европейски дълг от лятото - най вероятно. Сега просто налива масло в огъня.Стана доста рентабилен бизнес модел за хедж фондовете - взима се една страна с голям дълг към БВП, продават се всички възможни инструменти на късо тихо и кротко в големи обеми, след това се започва да се обяснява на медиите колко е зле съответната страна. Повтаря се достатъчно дълго така че Гугъл търсенето на фалит да вади името на съответната страна. Най накрая се продават демонстративно последни наличности на пожар и воала - криза в Италия. Да се готви Франция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
valk
преди 12 години
Джим Роджърс е велик жалко, че съвременна Америка не произвежда вече подобни спекуланти без тях светът ще е скучен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
"Според Роджърс единственият изход от кризата е всички да бъдат оставени да фалират."Точно така! Всички наред! Да останат само борсаджиите и трейдърите с вагони пари и злато! И да опитат кой стек е по-вкусен - от долари или от евра? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
topfly
преди 12 години
Джим се е панирал, диверзифицирал си е портфейла и няма и идея какво ще стане! Аз така превеждам статията :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още