IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Каквото и да се случи, суровините печелят

Ако световната икономика подобри състоянието си, ще спечеля от недостига на суровини, ако го влоши, печатането на пари ще направи суровините по-скъпи, твърди той

12:51 | 11.07.11 г. 2
Джим Роджърс: Каквото и да се случи, суровините печелят

След разочароващите данни за пазара на труда в САЩ от петък и за скока на инфлацията в Китай, публикувани през уикенда, Джим Роджърс, главен изпълнителен директор и председател на борда на директорите на Rogers Holdings, заяви, че каквото и да се случи със световната икономика, той ще спечели от вложенията си в суровини, съобщи CNBC.

“Ако световната икономика подобри състоянието си, ще спечеля от суровините. Ако то се влоши, те ще напечатат още пари и аз ще спечеля чрез суровините“, каза Роджърс, визирайки съответно недостига на суровини и поскъпването им.

Тъй като пазарът на суровини през последните няколко месеца бе тясно свързан с курса на долара, Роджърс съобщи, че разполага и с дълги позиции в долари.

„Имам дълги доларови позиции като всеки, който е действал за мечките ... След 5 години може и да нямам дълги доларови позиции, но сега имам“, посочи той.

Въпреки волатилността на световните пазари инвеститорът твърди, че е запазил усмивката си.

„Имам дълги позиции в суровини и разполагам с определени валути. Поддържам къси позиции в дългосрочни американски държавни облигации, в акции на американски компании от технологичния сектор, в една голяма американска банка и в ценни книжа на развиващите се пазари“, уточни той.

Според него тези къси позиции биха го компенсирали, ако нещата тръгнат зле за световната икономика.

Той смята, че американския Федерален резерв и останалите централни банки ще защитят неговите позиции в суровини, печатайки още пари.

Роджърс е убеден, че Китай ще продължи да изкупува европейски държавен дълг. „Очаква се Гърция да фалира, тя трябва да фалира. Но за Китай е доста евтин вариант за подпомагане да даде пари на Европейския съюз. Те печелят влияние чрез парите си“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Не бях чувал за 100% сигурна инвестиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
вече ми омръзна да повтарям едно и също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още