IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs и Morgan Stanley продължават да залагат на петрола и медта

През втората половина на годината световната икономика ще се ускори и това ще повиши търсенето и цената на суровини с ограничени доставки, прогнозира Goldman

22:01 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Goldman Sachs и Morgan Stanley продължават да залагат на петрола и медта

Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley запазват бичите си очаквания за петрола и медта, прогнозирайки, че глобалното възстановяване ще повиши цените на тези суровини през втората половина на годината, пише Bloomberg.

Двете банки потвърждават прогнозата си за сорта Брент дори, след като цената на този вид петрол се понижи с 4,2% през второто тримесечие на годината. През втората половина на годината световната икономика ще се ускори и това ще повиши търсенето и цената на суровини с ограничени доставки, посочват анализатори на Goldman.

Goldman прогнозира, че през следващите 12 месеца цената на сорта Брент ще достигне 130 долара за барел, докато според Morgan Stanley цената ще се повиши до 120 долара за барел до края на годината и ще достигне 130 долара през 2012 г.

Днес Брент в Лондон се търгуваше на нива от около 114,5 долара за барел.

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се повиши до 108,26 долара, се посочва в днешното съобщение, публикувано на сайта на картела.

Във вторник един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 107,12 долара за барел.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. н. петролна кошница, включваща 13 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още