IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Китайските мечки грешат

Роджърс признава, че „недвижимата собственост в урбанизираните и крайбрежните райони“ на Китай е балон, но не смята, че предстоящата корекция ще срине икономиката

13:20 | 05.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Китайските мечки грешат

Управители на фондове като Джим Чанос от Kynikos Associates и Хю Хендри от Eclectica, залагащи срещу китайските активи, напълно грешат, смята Джим Роджърс, известен с инвестициите си в суровини.

„Тези момчета грешат от две години. Чанос каза преди две години, че залага срещу Китай и че страната ще колабира“, посочва Роджърс, цитиран от CNBC.

„Аз го познавам, харесвам го и му се възхищавам, но от две години той греши. Надявам се все още да е платежоспособен. Ако е направил нещата, които каза, че ще направи, той губи много пари“, допълва Роджърс.

Роджърс не отрича, че китайската икономика може да се забави, но според него това забавяне няма да е сериозно. Той казва, че не планира да продава китайските си активи и че очаква някой ден да ги прехвърли на внуците си.

„Всяка страна, всяко семейство, всеки човек има моменти на слабост, докато се развива. Китай ще преживее такива моменти. Америка изпита невероятни сривове, докато се превърна в това, което е сега“, казва той.

Роджърс посочва, че той държи дълги позиции в юани и че не е купувал китайски акции от ноември 2008 г. Ако китайските активи обаче колабират той посочва, че със сигурност ще се възползва и ще попълни портфейла си.

Въпреки бичето си настроение спрямо Китай Роджърс признава, че „недвижимата собственост в урбанизираните и крайбрежните райони“ на страната е балон. За разлика от Чанос обаче той не смята, че предстоящата корекция ще срине икономиката.

„Китай е напълно различен. Там не можете да купите 4 или 5 къщи, без да платите в брой и без да имате работа, като в САЩ“.

Роджърс, който посещава Китай периодично от 1984 г. посочва, че в страната традиционно се строи повече, отколкото е необходимо. „Така че какво, ако спекулантите с недвижими имоти в Шанхай фалират – това не е цялата китайска икономика“, допълва той.

Според Роджърс, много сектори от китайската икономика, като компаниите за пречистване на вода, земеделието, инфраструктурата и туризма ще продължат да се разрастват дори след голямата корекция на пазара на недвижими имоти.

В резултат Роджърс запазва дългите си позиции в суровини, тъй като смята, че те ще продължат да се представят добре, независимо дали глобалната икономика я чакат добри или лоши времена.

„Ако световната икономика се възстанови, ще направите пари от суровини заради недостига им. Ако световната икономика изпадне в стагнация, ще направите пари от суровини, защото Фед и останалите централни банки на развитите страни пак ще започнат да печатат пари“, казва Роджърс.

За да защити бичите си позиции в суровините и валутите, той залага срещу акции от развиващите се пазари и американски технологични компании.

„Ако станем свидетели на този сценарий (китайската икономика да претърпи твърдо приземяване), няма да направите никакви пари нито от Toyota, нито от IBM. Техните акции ще се понижат чувствително“, посочва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
трудно е да разбереш какво наистина казва, може да казва абсолютната истина но ние предубедени в какво ли си казваме а да бе тоя лъже нема на нас да каже какво ще прави така 4е във всяко изявление има малко истина ако не и на100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
lyusien
преди 12 години
Вярвате ли на всичко това което чичо Джими казва публично Не му вярваите Никои сериозен играч на борсите не казва това което сериозно мисли и залага или ако го прави го прави за да се опита да насочи пазара в своя полза Ако икономиката на Китай се срути ще се срутят и цените на суровините Там ще настане някакво мазало и сериозни соц вълнения Трудни за контролиране Но това е малко вероятно Китаи ще намали оборотите както и цялата световна икономика но цените на суровините ще си останат високи Лично бих заложил на мед сребро какао кафе и соя Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още