IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Няма как петролът да не поскъпне, защото запасите свършват

Инвеститорът предрича спад в цената на среброто, тъй като повишението му е дошло твърде бързо

12:37 | 05.05.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Няма как петролът да не поскъпне, защото запасите свършват

Цената на петрола по всяка вероятност ще продължи да нараства, тъй като световните запаси се изчерпват. Такова е мнението на милиардера Джим Роджърс, който е известен с бичите си нагласи относно пазара на суровини, пише CNBC.

“Къде е петролът? Аз все още искам да знам къде е петролът. Знаете ли защо петролът поскъпва? Ами просто защото такъв няма“, категоричен е инвеститорът.

Ако цената на черното злато стане прекалено висока, надпреварата за намирането на последните капки петрол ще стане ожесточена, посочва Роджърс. Това вероятно ще се случи, преди да бъде постигната изгода от алтернативните източници на енергия.

„При 300 долара за барел може да се сондира и под Бъкингамския дворец“, смята инвеститорът.

Според Международната агенция по енергетика „световните запаси се понижават с по шест процента на година“, а това е непоклатим аргумент за ръст в цената на петрола.

„Дори да не са шест на сто, нека са четири на сто – това означава, че след 25 години няма да има никакъв петрол, независимо от цената му“, пресмята Джим Роджърс. Поскъпването на суровината ще „удари някои компании много силно“ и те ще излязат от пазара.

„Със сигурност ще има спадове в цената, със сигурност ще се минава през моменти на консолидация. Надявам се да е така. Ако петролът поскъпне рязко, ако очертае стръмна парабола, то това ще е добър момент за продажби“, съветва инвеститорът.

Що се отнася до цената на среброто, Роджърс не коментира информациите, че фондът на Джордж Сорос продава злато и сребро. Както е известно, през 70-те двамата инвеститори стартират фонда Quantum и за дълги години работят заедно.

Според Джим Роджърс пропадането на цената на среброто не може да се определи като неочаквана. „Знаем, че среброто поскъпна с 25% за месец, което не може да не крие опасност от спад“, коментира той. Този коментар идва на фона на поевтиняване на среброто от около 20 на сто за четири дни.

Очакванията на Роджърс са в краткосрочен план среброто да изгуби още от цената си, след което да видим нов ръст. „Надявам се, че ще бъда достатъчно умен, за да купя сребро, когато то потъне още“, завършва Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 13 години
Просто, скоростта на възпроизвеждане в пъти изостава от потреблението, което в един момент ще ни изправи пред драматичен крах. особено, като се срине индустрията поради липса на суровини за конструктивни материали /пластмаси/ те тогава те ще гризнем дебелия. А хамериката прекарва всичко през едното дебело черво - от устата към *** - и току обвинява останалия свят за това. Представете си: под 5% от световното население изгаря над 25% от световното потребление.И това ако не е неефективност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
ttodorov75
преди 13 години
Същите апокалиптични тези ги слушахме и през 2008г.,когато през юли цената на петрола беше около 126$ за барел , но през декември вече бяхме на 33$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
melon
преди 13 години
Един каже едно, друг друго.Може да споделят от добросърдечие или за изгода, или просто, за да са важни.Как да му хванеш края?Май само графиките не лъжат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Peter_Gospodinov
преди 13 години
Тези като говорят, обикновенно е точно обратното. По тази логика цената се е покачила авансово за 10 години напред. Много страни имат изгода от скъп петро. Как иначе СССР, и Арабите ще се оправят от кризата. Как британските банки ще си върнат кредитите за имоти в Дубай ? Фактор е и инфлацията, която предизвиква долара, което е добре за американския дълг. *** е че ние за сега сме жертва, с тази ресурсоемка икономика... Вероятно след определена цена ще стане изгодно дупченето на района около Плевен ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 13 години
някъде из илюминантските откровения 4етох 4е петролът не свършва а се самопроизвежда в недрата на земята според тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още