IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Нашето поколение трябва да създаде политически съюз в Европа

Германия е уязвима, ако и други страни от еврозоната бъдат застигнати от кризата, подчерта германският канцлер, но за пореден път отхвърли идеята за общи еврооблигации

18:15 | 14.11.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нашата отговорност не свършва на германската граница, посочи германският канцлер Ангела Меркел.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Нашата отговорност не свършва на германската граница, посочи германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Стъпка по стъпка Европа трябва да върви към политически съюз, казва германският канцлер Ангела Меркел, определяйки дълговата криза в еврозоната, като „най-сериозното изпитание за региона след Втората световна война", съобщава Ройтерс.

Със своето едночасово обръщение пред хиляди делегати на Християндемократическия съюз (ХДС), Меркел не предложи нови идеи за разрешаване на кризата принудила Гърция, Ирландия и Португалия да потърсят международна финансова помощ и породила екзистенциални опасения за валутния съюз като цяло. 

Меркел все пак недвусмислено подчерта, че на Германия ще се наложи да направи допълнителни жертви. Партийният конгрес в Лайпциг протече под мотото: „За Европа – за Германия“.

„Предизвикателството на нашето поколение е да завършим това, което започнахме в Европа, а именно стъпка по стъпка да създадем политически съюз“, заяви Меркел пред партиен конгрес в Лайпциг. „Европа преживява една от най-тежките си кризи, вероятно най-тежката от Втората световна война насам“, посочва тя.

Фокус на двудневната партийна среща трябваше да е германската образователна система. Вместо това обаче разговорите бяха доминирани от проблемите на европейската дългова криза, която продължи да се задълбочава дори след избирането на нови експертни правителства в Гърция и Италия.

Ако в Германия няма предсрочни парламентарни избори, мандатът на Меркел, която дойде на власт през 2005 г., изтича през 2013 г. Германският канцлер обаче изглежда е наясно, че може лесно да се превърне в поредната политическа жертва на кризата, в случай, че не успее да изиграе картите си достатъчно умело, пише Ройтерс.

През 1999 г. именно Християндемократическият съюз начело с тогавашния канцлер Хелмут Кол присъедини Германия към пакта за еврото.

Почти 13 години по-късно много германски консерватори са притеснени от финансираните с пари на данъкоплатците помощи за закъсали страни от еврозоната. Консерваторите са изключително чувствителни към фискалната безотговорност на страните от периферията на еврозоната, както и към опасността кризата да компрометира независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Някои фракции от партията на Меркел дори споделят мнението, че целият проект с единната европейска валута е бил грешка, която сега трябва да бъде поправена.

Меркел обаче подчертава, че Германия има отговорност към своите партньори и че самата тя е уязвима, ако и други страни от еврозоната бъдат застигнати от кризата. Канцлерът припомни на колегите си, че 60% от германският износ е предназначен за Европейския съюз (ЕС).

„Ирландските проблеми са словашки проблеми, гръцките проблеми са холандски проблеми, проблемите на Испания са наши проблеми“, посочва Меркел. „Нашата отговорност не свършва на германската граница“, казва тя.

В същото време Меркел подчертава, че съществуват „червени линии“, които Германия не е готова да прекрачи, отхвърляйки за пореден път идеята за издаването на общи еврооблигации, както и други прибързани решения, които според Берлин не биха насърчили европейските правителства да се придържат към отговорна фискална политика.

Проблемът се състои в това, че кризата не беше създадена за една нощ, а е резултат от десетилетия грешки. Именно затова не може да я разрешим чрез махване с вълшебна пръчица, казва Меркел. „Изправени сме пред дълъг и труден път“, допълва тя.

Конгресът на ХДС отправи две на пръв поглед противоречащи си послания. От една страна, че Германия е спечелила изключително много от еврото и че трябва да понесе допълнителни жертви, за да го спаси, включително и да е готова да се раздели със суверенитета си в името на общата европейска идея, а от друга страна, че членки на съюза, които нарушават европейските фискални правила трябва да бъдат наказани сурово и дори да бъдат гонени от ЕС.

Според Ройтерс, ако кризата в еврозоната се задълбочи преди следващите избори в Германия, при което една или повече страни бъдат принудени да напуснат съюза - събитие със сериозни икономически последици за региона като цяло, дори и най-ловките политически маневри не биха спасили канцлерското кресло на Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Хубаво. Меркел не дезертира, а поема някаква отговорност за Европата - добър знак. Т.е. курсът е: Германия - гарант на ЕС.И обяснява на германците да не си въобразяват, че ако ЕС се срине, Германия няма да се срине - което си е истината... По-добре така, отколкото Европа без гаранти, все пак... Най-лошото би било, след провала на проекта ЕС, никои да не поеме отговорност и да ни оставят сами да се оправяме в руините...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
И защо да не може??? В САЩ как може отделните щати да имат всички тези неща отделно?! А централната субсидия не покрива щатските дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Странно е когато се правят аналогии с най-тежката война в историята на човечеството и в същото време не се посочват отговорните за това. Дали пък след година няма да станем свидетели на съдебни процеси, както след войната?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Тези продължават с глупостите , кризата може да се реши за часове. Не може да има единна валута и всяка държава да може да си емитира ДЦК , не може валутата да е обща и една и парите от данъците да не се проследяват цетрално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още