IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

Германското правителство разработва три сценария за тази доскоро немислима ситуация

11:50 | 14.11.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
Берлин се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната

„Ние сме въоръжени“, обясни канцлерът Ангела Меркел по време на срещата на Г-20 в Кан и намекна за възможно излизане на Гърция от еврозоната. Самата тя намеси подобен сценарий в битката за спасяване на еврото, за да може да увеличи заедно с френския президент Никола Саркози натиска върху правителството в Атина.

Междувременно германското правителство се подготвя действително за евентуално излизане на Гърция от еврозоната, ако новото гръцко правителство не успее да се справи с набелязаните мерки, пише авторитетното списание Spiegel.

Според изданието експерти от германското финансово министерство са разработили няколко сценарии, базирани на различни хипотези. 

Един така наречен „базисен сценарий“ се опира на допускането, че не всичко ще бъде толкова зле. Според него  излизането на Гърция може дори да бъде добре за еврозоната в дългосрочен план, тъй като "без най-слабото звено, веригата на държавите-членки в еврозоната ще бъде заздравена".

Наистина страните в периферията на валутния съюз - Италия и Испания, ще продължат да се борят, но ако са ненатоварени от кризата в Гърция, ще успеят да се справят с проблемите си по-лесно. Според германските финансови експерти тези две страни изпитват ликвидни проблеми, но за разлика от Гърция, не са във фалит.

Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Това са основните кредитори на на вече фалиралата Америка!!!Франция е най-малкият сред 25-те водещи кредитори на Вашингтон с вземания за 23,6 млрд. долара спрямо 38 млрд. д. година по-рано. Холандия държи американски държавни облигации за 23,7 млрд. долара. Италия е инвестирала в американски облигации 25,4 млрд. долара. Мексико кредитира САЩ с 27,7 млрд. долара. Полша трябва да получи 27,9 млрд. долара. Белгия е 20-тият по големина кредитор с вземания за 31,4 млрд. долара. Южна Корея пък е вложила в американски дългови книжа 32,5 млрд. долара. Ирландия има множество собствени финансови проблеми, но и дял от 33,5 млрд. д. в кредитирането за Вашингтон. Турция е увеличила вложенията си в суверенни облигации на САЩ до 39,3 млрд. д. спрямо 25 млрд. д. през миналата година. Индия е допринесла за финансирането на Вашингтон с 41 млрд. долара. Сингапур има вземания от 57,4 млрд. д., което е значителен спад спрямо инвестициите от 72,9 млрд. д. година по-рано. Тайландските инвестиции са за 59,8 млрд. долара. Германия би трябвало да получи плащания по кредити за 61,2 млрд. долара спрямо 52,2 млрд. д. през миналата година. Люксембург е вложил в американски дългови книжа 68 млрд. д., което е спад спрямо 98,9 млрд. д. през 2010 г. Канада е сред най-големите инвеститори с 90,7 млрд. долара. Швейцария е десетият по големина кредитор на САЩ със 108,2 млрд. долара. Русия е финансирала Вашингтон със 115,2 млрд. д., намалявайки инвестициите си спрямо 176,3 млрд. д. през октомври 2010 г. Хонконг е закупил американски кредити за 121,9 млрд. долара. Карибският басейн чрез Карибския банков център, сред чиито членове са Бахамските и Каймановите острови, е източник на 148,3 млрд. долара за хазната на САЩ. Тайван е предоставил 153,4 млрд. долара. Бразилия пък е увеличила капиталовложенията си от 158,5 млрд. д. през юни миналата година до 211,4 млрд. долара. Страните износителки на петрол като Венецуела, Иран, Ирак, Кувейт, Оман, Катар или Саудитска Арабия държат американски дългови книжа за 229,8 млрд. долара. Великобритания има вземания за 346,5 млрд. д., която е огромно повишение спрямо 94,5 млрд. д. през юни миналата година. Тогавашното равнище обаче беше близо до историческия минимум на показателя. Япония е вторият по големина кредитор с 912,4 млрд. долара. Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
IvanKarnev
преди 12 години
"Сега като имат 50% надолу на частния дълг чрез необявен фалит, може да обявят и официален фалит (след един негативен референдум) и така да си самоопростят още 50%. Накрая ще им останат само дълговете към МВФ. "Не съм специалист по тези въпроси ,но пак питам ....как се опрощава многомилиарден дълг само с обявяване на "официален фалит" ?Та нали имат активи за прибиране,най-малкото сума държавни компании които са за продаване,сериозни пристанищни бази струващи милиарди....и т.н.Ако е толкова лесно,то всеки ще обяви фалит .Ако най-силните финансово държави;Сащ,Ес и Япония са затънали в огромни дългове ,то кой е техния кредитор.Ако световната финансова система с правилата познати до днес е в това състояние което описваш,то трябва да се подготвим за една световна революция ,само един "чичко Ленин" трябва да се намери за да я поведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Нека да е ясно......Гърция няма никакво значение, ако ще дългът и да беше 1 трилион и целият да беше платен от Германия, плюс още 1 трилион да им дадат да си имат за следващите години. Гърция е проблем, заради дълговете на другите, от чийто крах ще се срути еврозоната, и цялата световна финансова система. Гърция има по-малък дефицит от САЩ. Дългът на Гърция е нищожен, сравнен с този на Испания,... Италия, Франция, та и на самата Германия. Гърция не може да събори еврото, ако ще утре някой да я изтрие с гумичка от лицето на Земята. САЩ, ЕС и Япония са затънали в чудовищни дългове, но по-важното е, че изобщо не променят системата, която генерира дългове. Цялата книжно-парична система е една пирамида, а Гърция е само първия проблясък в мозъците ни, че нещо не е наред... Грехът на Гърция не струва нищо, ако ги нямаше греховете на другите...Наблюдавайте внимателно какво правят гръцките политици, и се учете. След като получиха 100 милиарда опростен дълг, гърците не му се радват, а веднага започват "игричките" за още далавера. Сега едни вотове на доверие започват, референдуми... Ще издоят още от Европа... Сега като имат 50% надолу на частния дълг чрез необявен фалит, може да обявят и официален фалит (след един негативен референдум) и така да си самоопростят още 50%. Накрая ще им останат само дълговете към МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Стига с тая омраза към гърците и Гърция бе хора - не съм им фен, но и там основната маса са обикновени хора, не ви ли е ясно, че си измиват ръцете с тях. А иначе добре ли им беше на западняците като ни затвориха пазарите - лекарствата ни били много евтини, киселото мляко недостатъчно "сухо" вероятно. Наглостта им стигна дотам, да ни учат как се прави кисело мляко. Говорят за свободна конкуренция и свободно движение на стоки, капитали и хора, но само когато това е в тяхна полза. Митата ги свалиха, за да могат да си продават техните стоки, а пред такива като нас вдигнаха т.нар. нетарифни бариери, за да не им конкурираме техните. Е, това е идеалът им за свободния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Грую Груев
преди 12 години
ами подплатени са - дали са демокрация на Европа, в следствие на което всички европейци и особено гадните нцисти в дойчланд са длъжни вовеки веков да им дават ойро. Малко като първородния грях, според който, щом си се родил, значи си виновен, но да си от правилната страна....2 камъка да има в малякия и ще ти кажат, че зевс е пикал до единия, а афродита са я клатили до другия - политика, ние не я умеем, затова сме си честни и бедни и чакаме господ да ти накаже тези *** и изедници. ами ще почакаме, ние и без това го обичаме това действие....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Всичко си има мярка, дори в това да си лошо момче. Защото за да си лошо момче трябва да си подплатен по някакъв начин. А когато имаш само оцапани *** зад себе си, можеш да си лошо момче за кратко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Грую Груев
преди 12 години
мда, типичното мислене на неикономист, без да се обиждаш - в икономиката няма справедливост. Това ви го повтарям от година и половина за гърция, ама не го вдявате. Няма такова нещо като - ако слушкаш и папкаш и ще станеш милионер. те хората са ти го казали - добрите момчета (Бг) отиват в рая (т.е. дават ги за пример колко са праведни, а отстрани ги подиграват какви са балъци, че са се обрекли цял живот да не пиап жена, примерно, ако мога да го перефразирам така), а лошите (маляките) - където си поискат (т.е. ядене и пиене на корем, за което плашат балъците). Е, то не е лесно и да си лошо момче, трянват си топки, а ние ги нямаме, затова и играем на струната за честността и добродетелта, злобеем против маляките и им вещаем провал и бг заплати (какъв смях - когато са най-зле да са толкова добре, колкото "отличничката" Бг), но в крайна сметка нашите *** пак ходят в Бг да ги *** - отвратително, но факт.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
На Природата и дреме какъв праг на търпимост имат гърците.Накрая ще ги изритат от еврозоната и ще получат пенсии и заплати като нашите.То ако ставаше със стачки и палежи ние отдавна да сме най богатите.И какво ще направят гърците като ги изгонят война ли?Ми да опитат.Тогава не само няма да имат пари ми и бой ще ядат и ще останат и без нищо.Турция откога ги чака.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Гърците имат много нисък праг на търпимост . Те няма да понесат и няколко месеца лишения , когато ще свалят правителството или с референдум отхвърлят чуждата помощ. Това на "спасителите" все повече им се изясня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
грую прав си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още