IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Разпадането на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро

Политическият ефект ще бъде дори по-голям, защото ще унищожи перспективите пред бъдните поколения, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу

20:04 | 11.11.11 г. 4
ЕК: Разпадането на еврозоната ще струва поне 7 трилиона евро

От Никола Димитров

Разпадането на еврозоната ще струва поне половината от произведеното за година от европейската икономика, съобщи Dnes.bg, позовавайки се на Европейската комисия, която цитира изследване на германския застрахователен концерн Allianz SE.

Според изследването тази цената ще покрие само първоначалните загуби, като следващите разходи ще зависят от това как ще се получи разпадането.

За 2010 г. брутният вътрешен продукт на 27-те европейски членки се равнява на около 12,3 трилиона евро.

Икономиката на Германия, която е най-голямата в ЕС, ще се свие с 3% и ще загуби 1 млн. работни места.

"Политическия ефект от това ще е дори по-голям, защо ще унищожи перспективите пред бъдещето поколение", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу пред германската неправителствена организация Die Europa Rode.

В реч в Берлин той припомни, че Европа ще загуби и международната си тежест, ако от континентален съюз се превърне в обединение от 6 или 12 държави.

Коментарите на Барозу идват дни, след като френският президент Никола Саркози разви идеята за разделяне на Европа на държави, които използват еврото, и останалите, като се създадат съответно съюзи на федерален и на конфедерален принцип.

В отговор на френската идея, която получи косвена подкрепа и от Лондон, Барозу заяви, че не само не бива да се допуска разделение на съюза, но че е недопустимо и да се изключват държави от еврозоната или пък да се поставят допълнителни условия на страните, които вече са обявили, че желаят да се присъединят към общата валута.

Той припомни, че всички държави трябва да приемат еврото и че това е тяхно задължение по договора за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Ricco,Написаното от вас отразява действителността, но представените факти не са пряко зависими към Грешка на Джон Лоу.Полезна е да се знае, че приложеното от Джон Лоу при замяната на Златни с Незлатни пари в продължение на 295 г. се повтаря в много държави и винаги е имало един и същ резултат стопанска криза, защото при извършеното от Джон Лоу имаме незавършен процес на замяна на Златни с Незлатни пари.В резултат на Грешката на Джон Лоу - през 2011 г. при стопанство с Незлатни пари се прилага стария (от време със Златни пари) начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕГОДЕН при стопанство с Незлатни пари.Всеки е с правото си да осъзнае наличието на Грешката на Джон Лоу и да разобличи нейното влияние за развитие на стопанска криза или да избере някакво друго поведение.Днес проблемът за да има световна стопанска криза не е от Незлатните пари, а в неразвития начин на съответно ДФУ, който е НЕГОДЕН при стопанство с Незлатни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
...Нали така, Митев? Правилно ли съм те разбрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 12 години
За тези, които не знаят каква всъщност е прословутата грешка при управление със "златни" и "незлатни" пари, пояснявам:Понеже при златните пари се изисква (хартиената) парична маса да има златно покритие, се налага да се създават банки, в които неизползваните за момента пари се депозират, а банките ги дават като заеми. Като този начин на действие е наследен от първите банки, които всъщност са оперирали директно със злато. В ерата на "незлатни" пари обаче, това изобщо не е необходимо. В ерата на "незлатни" пари, за да имат пари търговските банки, не е нужно те да събират депозити защото те могат да получат неограничено количество пари от централните банки. Така, на практика, наличието на пари в икономиката, НЕ зависи от това дали хората, които са успели да концентрират пари, ги депозират в търговските банки или не. Т.е. централните банки се явяват нещо като конкурент на хората с пари и затова и напоследък някои от тях (хората с парите) искат закриване на централните банки. Конкуренция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Световната стопанска криза през 2011 г. се създава от конкретна особено важна причина.Същата е държавна финансова Грешка на Джон Лоу, която ако не се преустанови не е възможно успешно преодоляване на криза през 2011 г.До 24 часа време след преустановяване на държавната финансова "Грешка на Джон Лоу" в съответна страна, (т. е. при условия на усъвършенствано нейно държавно финансово управление, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари) сегашната стопанска криза ще е премахната.Ползвано означение:Грешка на Джон Лоу: По инициатива на Джон Лоу (през 1716 г. за първи път в света) направена държавна финансова грешка Употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още