IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: На Европа ще й трябва десетилетие, за да излезе от дълговата криза

Всички страни от еврозоната трябва да направят усилия и да изпълнят всички свои задължения, подчертава германският канцлер

16:40 | 05.11.11 г. 15
Автор - снимка
Създател
Меркел: На Европа ще й трябва десетилетие, за да излезе от дълговата криза

В редовното си седмично видео послание към германците канцлерът Ангела Меркел заявява днес, че на Европа ще й бъде необходимо "десетилетие", за да заздрави финансите си и да излезе от дълговата криза, пише Dnes.bg.

Уреждането на дълговата криза "е път, който изисква много усилия, по който ние трябва да напредваме стъпка по стъпка", посочва Меркел в обръщанието си, качено на сайта й в интернет. 

Меркел допълва, че е необходимо всички страни от еврозоната да ограничат по законен път задълженията си. "Всеки в Европа трябва да направи усилия и да изпълни всички свои задължения", подчертава Меркел.

Срещата на високо равнище на Г-20, завършила вчера и в която участваше и Меркел, положи усилия да не допусне разрастване на гръцката дългова криза, поставяйки Италия под миниторинга на Международния валутен фонд, без обаче да вземе решение за нови финансови механизми, с които да не се допусне нова световна рецесия, припомня АФП.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
- Колко европейски финансови министри са необходими за смяната на една крушка? - Николко. На крушката й няма нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Европейският съюз защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!Самият ЕС вече осъзнава тежкото си положение и разбира, че края на този съюз идва и то не за друго, а заради многочленството и мафиотското финансиране на това многочленство. Вече се вижда как Европа е обхваната от силна икономическа обърканост. Европа стремително се дестабилизира и губи привлекателността си като място за спокоен и щастлив живот. Да бяха се вслушали европейските политици, когато ги подсещахме, че влезе ли България в коалиция или съюз, то изходът е разпад!Икономическите закони са едни и същи, при капитализма и социализма! Неспазването им е крах. Най-очебиен пример е България. Да виждате икономока в България. Има ли България иконимика днес или не? Да виждате някъде Законите за Пазарите и Конкуренцията. Не. Само картели от новоизлюпени олигарси, които определят цените, както си искат. Затова България ще продължи западането си. Печалба, основана само на разграбване е обречена!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
ЕС озлоби хората, не вярвам на илюзии, еврозоната е капан за наивници, от който излизането ще е болезнено за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Грък, ирландец и португалец влизат в бар и поръчват по едно. И кой плаща сметката? Германецът.Германия не изключва да напусне еврозоната, но ще вземе със себе си всички банкноти и монети евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 12 години
"На кого му пука за пенсионерите?! Взели-дали." Хмм, хмм! Пенсионния проблем е изключително сериозен и все по-сериозен ще става. А иначе, като казваш "банки", какво точно имаш предвид? Ако изключим собствениците на банката, които (поради ливъриджа) държат доста малък процент от активите й, то банката е само посредник. И ако банката изгори горят нейните вложители и кредитори. А там има и доста пари на пенсионни фондове. Т.е. банките сами по себе си са нищо и като така няма как да са проблем. Проблема е кой е вложил пари в банките и съответно би ги загубил при техен фалит. (Говоря разбира се, от гледна точка на печалби и загуби, че банките са нищо. От гледна точка на управление си имат своята роля.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 12 години
Май не е съвсем така... На кого му пука за пенсионерите?! Взели-дали. Верно, че пенсионната и осигурителна система в Европа/ че и в САЩ / е изключително тежко перо на бюджета, но оперирането с пари на пенсионните фондове може да се регулира, вместо да се задължават самите фондове ДА ИНВЕСТИРАТ парите от постъпления !! Инвестициите в рискови активи и безмерната алчност на банкери и политици е тази, която е оплела конците. В най-голямата криза, когато AIG фалира излезна един от големите и шефове и нагло каза, че бонусите няма как да бъдат спрени защото, цитирам, "тези хора/директорите на AIG/ свършиха страхотна работа".. Лично познавам хора, които загубиха над 500 000 $ в рискови инвестиции, но банкерът, който им оперираше с парите спечели тлъст бонус от това/и други подобни "страхотни'операции/. Така че не пенсионерите са голямата причина. БАНКИТЕ СА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 5
Ricco
преди 12 години
Патилане,пропущил си някого в списъка със спасяваните, а именно пенсионните фондове и съответно пенсиите на доста милиони хора. Именно те са неразрешимия проблем. Ако беше за едната шепа олигарси, отдавна да са отсвирени. Все пак, политиците, колкото и да са подкупни, дебелокожи и безскрупулни, от време на време им се налага да се явяват на изпит пред Н. В. Избирателя поради което не могат да правят баш каквото душа им иска. Да не говорим пък, че все пак, тук там се намира и по някой по-свестен политик, който да мисли малко повече за избирателите си отколкото за банковата си сметка. Та значи пак казвам - проблема не са толкова олигарсите колкото пенсионерите с тяхната издръжка и големите очаквания, създадените през годините на разширяващите се пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
jimaru
преди 12 години
" И ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя " Н.Й.ВапцаровХубаво би било , но не се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
jimaru
преди 12 години
"Homo homini lupus est " - това за съжаление е реалноста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Европа спасява банките - за чия сметка? Всеки ден в медиите се повтаря един и същи рефрен - Европа спасява банките, Европа спасява банките. Лошото е, че средния европейски гражданин много-много не разбира какво значи това. Най-простото обяснение на това, какво значи Европа да спасява банки, изглежда така: частните -- повтарям ЧАСТНИТЕ -- банки бълват кредити колкото могат и после се оказват застрашени от банкрут, когато финансовия балон се спука. Политиците си казват: О, не! Нашите приятели олигарси губят от богатството си! Не може да допуснем те да престанат да трупат милиарди! Затова парламентите на европейските страни гласуват спасителни пакети за алчните банкери. Какво е спасителен пакет? Много просто: банките се спасяват с парите на данъкоплатците и дълговете на частните банки се стоварват върху бюджета. После медиите ви казват, че страната трябва да орязва социалните разходи. Защо? За да може да платите дълговете на олигархията. Вие, господа, ходете всеки ден на работа, плащайте данъци и гладувайте. Защо? Защото с вашите данъци банкерите трябва да си купуват нови острови, яхти, апартаменти в Монако и т.н. Парите нямат значение за тях, защото тези пари ги изработвате вие, народа. Той нали е за това - да се блъска всеки ден, да произвежда, да плаща данъци и чат пат да го пращат на война (в името на бизнеса, нищо че ви уверяват че воювате от хуманитарни съображения).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още