IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната несигурност ограничава ливъриджа на Европейския спасителен фонд

Инвеститорите в държавни облигации вероятно ще търсят гарантиране на до 30% от вложенията си, което ограничава размера на фонда до около 800 млрд. евро, пише Financial Times

15:50 | 11.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пазарната несигурност ограничава ливъриджа на Европейския спасителен фонд

Пазарните сътресения в Европа от последната седмица затрудняват разширяването на спасителния фонд за еврозоната (EFSF) от 440 млрд. евро на 1 трлн. евро, посочва Клаус Реглинг, изпълнителен директор на фонда, цитиран от Financial Times.

Инвеститорите масово отбягват облигациите на изпитващите дългови затруднения страни. Затова вероятно ще е по-скъпо заемателите да бъдат примамени обратно чрез застраховки срещу потенциалните загуби, които са ключов елемент от договорения на 26 октомври в Брюксел план, казва Реглинг.

Опасенията на шефа на EFSF илюстрират трудностите, които Европа изпитва при овладяването на дълговата криза.

„Политическите сътресения, на които станахме свидетели през последните дни вероятно са понижили потенциала ни за ливъридж“, казва Реглинг. „Винаги е било амбициозно да достигнем сумата от 1 трлн. евро. Въпреки всичко обаче, аз не я изключвам“.

Европейската комисия (ЕК) рязко понижи прогнозата си за растежа на еврозоната през следващата година до 0,5% от 1,8%.

Забавянето на растежа на китайския износ за Европа през октомври и разпродажбите на азиатските фондови пазари илюстрират глобалните последствия от европейската криза.

Програмата на европейския спасителен фонд за гарантиране на държавни облигации цели с оставащите във фонда 250 млрд. долара да се застраховат облигации за 4-5 пъти по-голяма сума. Така ефектът от фонда ще нарасне с пъти спрямо опцията средствата да се използват за директна покупка на книжа.

Реглинг посочва, че паниката, обхванала пазарите означава, че гаранциите за инвеститорите ще се наложи да са по-високи и фондът вероятно ще бъде разширен едва 3 до 4 пъти.

Използването на пресъхващите ресурси на EFSF за застраховането на облигации е ключов елемент от плана за изграждането на „защитна стена“, която да предпази европейския банков сектор и страни като Италия от бурята в Гърция.

Една от двете обсъждани опции – план, който по-думите на официални представители от Брюксел е получил най-широка подкрепа – е собствениците на италиански ДЦК да бъдат застраховани срещу част от евентуалните си загуби.

Брюксел се надяваше, новите инвеститори да бъдат привлечени чрез гарантиране на 20% от потенциалните загуби. Сега обаче, пазарите вероятно ще търсят до 30%, което ограничава размера на фонда до около 800 млрд. евро.

Реглинг обяви, че според него доверието в европейските облигационни пазари ще се завърне, особено след като политическата ситуация в Гърция и Италия се успокои. Той се надява, че въпреки всичко фондът ще успее да генерира 1 млрд. евро.

„За момента, потенциалният ливъридж на фонда е по-малък отколкото се надявахме преди 3 седмици“, посочва той. „Моите очаквания са, че ситуацията ще се подобри, тъй като имаме ново правителство в Гърция и това определено помага.“

Следващият знаков за италианския облигационен пазар аукцион е предвиден за 14 ноември (понеделник).

Реглинг обаче посочва, че не е склонен да използва ресурсите на фонда за директна интервенция сега, преди проектът за повишаване на ливъриджа на EFSF да е приключил следващия месец. Проблемът, пояснява той, се състои в това, че подобна стъпка би коствала част от оставащите 250 млрд. евро.

„Повечето анализатори са съгласни, че първо трябва да повишим ливъриджа си, за да може защитната стената, която се опитваме да изградим да изглежда убедително“, казва той. „Не сме склонни да се намесим следващата седмица, тъй като не разполагаме с необходимия ливъридж“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още