IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предупреждава за „изгубено десетилетие“ за световната икономика

Тъмни облаци се сгъстяват над глобалната икономика, коментира шефът на Международния валутен фонд

11:37 | 09.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че глобалната икономика рискува да „изгуби цяло десетилетие“ в случай, че световните правителства не предприемат координирани мерки в подкрепа на растежа, пише Bloomberg.

“В нашия все по-взаимосвързан свят няма регион или страна, която да може да се развива изолирано“, заяви Лагард на форум в Пекин. „Тъмни облаци се сгъстяват над глобалната икономика“, допълва тя.

Китай и Индия също подкрепиха призива за глобално сътрудничество, отбелязвайки, че глобалната икономика преживява „критичен момент“.

Развитите икономики носят „специална отговорност“ да възстановят доверието на пазарите и да ускорят растежа си, докато Китай трябва да стимулира вътрешното потребление и да позволи на валутата си да поскъпне, посочва шефът на МВФ. В момент, когато дълговата криза заплашва да погълне Италия – третата по големина икономика в еврозоната - европейските лидери гледат на Китай като на потенциален източник на финансиране.

Азиатските индекси се повишиха за първи път от три дни в сряда, след като спадът на инфлацията в Китай предостави на правителството в Пекин възможност да вземе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. Потребителските цени в Китай през октомври са нараснали с 5,5% - най-ниската инфлация за последните 5 месеца.

Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Парите са труд - свещен човешки труд. И колкото по малко е труда в парите, толкова повече е измамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
Не се притеснявай ! Нормално е да се заблудиш, особенно ако го видиш гладко избръснат....и по пола ! Та той успя да заблуди Франция с цели 210 милиона евро държавни пари покрай аферата Адидас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
... и като материя се подчиняват на елементарни физически закони! Ако от една дупка в касичката се пускат парички, а от друга се вадят, колко акъл трябва да имаш, за да напълниш касичката?Едно време на дядо ми тефтера имаше две графи: "Дал" и "Зел". Старецът ставаше нервен, когато тегли чертата и числото в дясната ("Зел") не е поне 2 пъти по-голямо от това в лявата графа... :)Знам какво ще кажете! :) Обаче причините това да не може да се приложи и в една държавна или глобална икономика са същите тези причини, които доведоха всета до сегашната криза... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Аз само не мога да разбера, къде са били всички тези авторитети до сега, за да не стигат нещата до тук...?Когато слуша и чете човек колко много разбират процесите разни началници от цял свят и му става едно леееко на душата, защото явно има умни, образовани и решителни хора, които освен власт, имат и съответната воля да движат световните дела във вярната посока! Най-малкото, облагите от постовете, които заемат, говорят за необходимата мотивация за това! Това касае всички законодатели, президенти, премиери, финансови министри, централни банкери, шефове на големи банки, икономически анализатори и купища експерти, чиито годишни разходи само за самолетни билети, ако се спестят, сигурно биха се отразили на бюджета на една средна европейска икономика!Всъщност изглежда, че проблемът е именно там - прекалено много елитарност се имплантира в заниманието "икономика". Много засукана технология и терминология, много измислени врътки за правене на измислени пари, а парите са материя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
аз мислех, че е жена .. но сега като прочетох коментара ти се замислих и огледах снимката.Наистина може, човек да се заблуди, даже може този човек да съм аз :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lamer777
преди 12 години
Този кривоглед господин дано някога разбере , че глобализмът ще погуби не десетилетие, а целият 21-ви век !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ако сте взели заем гарантиран с труда ви за 10 г. - ще имате изгубено десетилетие. Ако е за две поколения напред изгубено столетие. Хубавото е че всеки може сам да си ги смята :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още