IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предупреждава за „изгубено десетилетие“ за световната икономика

Тъмни облаци се сгъстяват над глобалната икономика, коментира шефът на Международния валутен фонд

11:37 | 09.11.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс

В Италия премиерът на страната Силвио Берлускони предложи да подаде оставка след парламентарен вот за бюджета на страната, на който стана ясно, че италианският премиер вече не разполага с мнозинство.

Правителствата в Азия трябва да реагират бързо в случай, че кризата се задълбочи, посочва Лагард. Те „могат да либерализират фискалната си политика, да използват резервите си и да реактивират суап линиите на централните банки“, посочва тя. Лагард даде за пример безработицата в развитите страни и загубите на фондовите пазари като проблеми, които се подсилват взаимно.

„Ако не действаме заедно и не действаме сега може да попаднем в спиралата на несигурността, финансовата нестабилност и колапса на глобалното потребление“, казва тя.  Това може да доведе до едно изгубено десетилетие на нисък растеж и висока безработица, допълва Лагард.

По време на изгубеното десетилетие в Япония, след спукването на балона на пазара на недвижими имоти през 90-те години, страната изпадна в стагнация.

В Азия „пазарите трябва да се подготвят за бурята, която може да достигне бреговете им“, посочва Лагард.

Тя призовава също за балансиране на азиатските икономики, тъй като „някои страни са изложени на риск от прегряване и финансова нестабилност“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Парите са труд - свещен човешки труд. И колкото по малко е труда в парите, толкова повече е измамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
Не се притеснявай ! Нормално е да се заблудиш, особенно ако го видиш гладко избръснат....и по пола ! Та той успя да заблуди Франция с цели 210 милиона евро държавни пари покрай аферата Адидас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
... и като материя се подчиняват на елементарни физически закони! Ако от една дупка в касичката се пускат парички, а от друга се вадят, колко акъл трябва да имаш, за да напълниш касичката?Едно време на дядо ми тефтера имаше две графи: "Дал" и "Зел". Старецът ставаше нервен, когато тегли чертата и числото в дясната ("Зел") не е поне 2 пъти по-голямо от това в лявата графа... :)Знам какво ще кажете! :) Обаче причините това да не може да се приложи и в една държавна или глобална икономика са същите тези причини, които доведоха всета до сегашната криза... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Аз само не мога да разбера, къде са били всички тези авторитети до сега, за да не стигат нещата до тук...?Когато слуша и чете човек колко много разбират процесите разни началници от цял свят и му става едно леееко на душата, защото явно има умни, образовани и решителни хора, които освен власт, имат и съответната воля да движат световните дела във вярната посока! Най-малкото, облагите от постовете, които заемат, говорят за необходимата мотивация за това! Това касае всички законодатели, президенти, премиери, финансови министри, централни банкери, шефове на големи банки, икономически анализатори и купища експерти, чиито годишни разходи само за самолетни билети, ако се спестят, сигурно биха се отразили на бюджета на една средна европейска икономика!Всъщност изглежда, че проблемът е именно там - прекалено много елитарност се имплантира в заниманието "икономика". Много засукана технология и терминология, много измислени врътки за правене на измислени пари, а парите са материя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
аз мислех, че е жена .. но сега като прочетох коментара ти се замислих и огледах снимката.Наистина може, човек да се заблуди, даже може този човек да съм аз :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lamer777
преди 12 години
Този кривоглед господин дано някога разбере , че глобализмът ще погуби не десетилетие, а целият 21-ви век !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Ако сте взели заем гарантиран с труда ви за 10 г. - ще имате изгубено десетилетие. Ако е за две поколения напред изгубено столетие. Хубавото е че всеки може сам да си ги смята :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още