IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предупреждава за проблеми с ликвидността в Източна Европа

Около три четвърти от банковия сектор в Източна Европа е собственост на западни банки като UniCredit, Erste Group Bank и Societe Generale

12:30 | 08.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс</p>

Кристин Лагард, Снимка: Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди, че Източна Европа може да изпита проблеми с ликвидността, когато засегнатите от дълговата криза западно европейските банки започнат да изтеглят капитали от региона, съобщава Bloomberg.

„Наблюдаваме видими пукнатини“ във финансовите системи на бившите комунистически страни и това задълбочава зависимостта им от Западна Европа, заяви Лагард след среща с руския президент Димитрий Медведев в понеделник в Москва. Рискови остават високите нива на външен дълг, както и заемите в чуждестранна валута финансирани от западните банки, посочва тя.

„Ако бурята в еврозоната се засили, като най-близък съсед, развиваща се Европа ще понесе тежък удар“, казва Лагард. „Този път западните банки, които изиграха ключова роля в съживяването на Източна Европа след падането на Берлинската стена, вероятно няма да са на разположение, за да защитят растежа и икономическото здраве в региона“.

Банките, които подкрепиха кредитния бум в Източна Европа преди 2008 г. са притиснати от влошаващото се качество на кредитите и забавения икономически растеж. Регионът се оказа сред най-тежко засегнатите след колапса на Lehman Brothers Holdings Inc. преди 3 години и сега, поради задълбочаването на дълговата криза е застрашен от ново рязко забавяне.

„Проблемът с ликвидността може много лесно да възникне отново. Вече наблюдаваме как някои западни банки се оттеглят, ограничавайки дейността и експозицията си“, казва Лагард“.

Изявлението на Лагард повтаря предупреждението на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) от миналия месец, че регулаторният натиск за повишаване на капиталовата адекватност на банките от еврозоната може да стане причина за намаляване на финансирането за източно европейските подразделения. Около три четвърти от банковия сектор в Източна Европа е собственост на западни банки като италианската UniCredit, австрийската Erste Group Bank и френската Societe Generale.

Последна актуализация: 12:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още