IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Erste: Не е необходимо и нямаме желание да финансираме Източна Европа

Банката възнамерява да спре финансирането за унгарското си поделение, като констатира липса на желание за продължаването на Виенската инициатива

15:01 | 31.10.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Erste: Не е необходимо и нямаме желание да финансираме Източна Европа

Erste Group Bank AG обяви, че банката „няма желание и че не е необходимо“ да се придържа към поетия през 2008 г. ангажимент да финансира подразделенията си в Източна Европа, съобщава Bloomberg.

Западните банки поеха този ангажимент в момент, когато страни като Унгария и Румъния имаха значително по-голям дефицит по текущата сметка и по-малко опции за финансиране, посочва Манфред Ваймер, финансов директор на Erste - втората по големина банка в региона.

Поетият ангажимент, иницииран от Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), известен като „Виенската инициатива“, се оказа ключов за предотвратяването на икономическия колапс в Източна Европа през 2008 и 2009 г.

Erste, UniCredit SpA и Raiffeisen Bank International AG са сред банките, подкрепили споразумението. Въпреки това няколко страни в региона, включително Унгария, се наложи да потърсят помощ от МВФ.

„Необходимостта от финансиране е значително по-ниска“, тъй като дефицитите по текущите сметки на източноевропейските страни се понижиха или се превърнаха в излишъци, казва Ваймер, допълвайки, че източници за финансиране като преките чуждестранни инвестиции и парите, изпращани от работещите в чужбина източноевропейци също оказват положително въздействие.

„Всички са съгласни, че на този етап не е необходимо, а и липсва желание за продължаването на инициативата от Виена“, посочва той.

Изпълнителният директор на банката Андреас Трайхл потвърди, че има намерение да спре финансирането за унгарското подразделение на Erste с цел да понижи риска от евентуална интервенция от страна на правителството в Будапеща. „Най-големият риск за нас е някое неочаквано решение на унгарското правителство“, заяви Трайхл. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"Не се заблуждавай , по скоро ЕС няма да изкара до 2015 година....."Ехеее....Ти отиде много във "Времето". Аз прогнозирам че еврозоната, няма да издържи до средата на 2012. Може да почвате с минусите......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
В такъв случай ако имам долари не мога да си купя нищо тъй като нямат никаква реална стойност. Хмм, интересно...Имат стойност днеска, разговора е дали ще имат утре...и какви ще са последствията ако долара се срине........Когато говорим за пари. Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надут от лихвата. Лихвата е кражба, защото тя не е доход за извършена полезна работа, а възнаграждение за лентяйство. Лихвите не само са нетрудов доход, но преди всичко това са липсващите пари за заплати на работниците, за подобри условия на труд и т.н. Има разлика между истинските пари, основани на реалните стоки и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Боян
преди 12 години
леле доста несвързано и безсмислено изказване "Депресията в която е икономиката им в момента е цената на гостодството им в бъдеще", какво искаше да кажеш с това, че САЩ в момента страдат за да може да господстват след време, не мога да повярвам, че има хора които може да го мислят това изобщо? то трябва да ти е много болен мозъка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Не се заблуждавай , по скоро ЕС няма да изкара до 2015 година. При всички положения ще се намира няколко години в състояние на полуразпад и еврото ще се обезцени като стойност , цените на основните стоки в евро ще нарастнат значително. В крайна сметка долара и еврото ще се обезценят , но инвестираните от САЩ долари вече в икономиките на Азия ще умножат своята стойност поне 10 пъти и Азия никога няма да успее да ги върне дето се вика.Депресията в която е икономиката им в момента е цената на гостодството им в бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
rainmaker
преди 12 години
В такъв случай ако имам долари не мога да си купя нищо тъй като нямат никаква реална стойност. Хмм, интересно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"От всичко, което би могло да се измисли, за да се измами работещото човечество, нищо не е толкова ефективен, колкото въвеждането на хартиените пари. "Досега употребата на долара като международно платежно средство даваше на Америка голямо икономическо предимство. САЩ могат просто да печатат долари, за да изпълнят международните си задължения, докато другите държави трябва да обърнат в долари националните си валути, което означава да понесат значителни допълнителни загуби. С това е свързана и втората причина за кризата, т.е. колосалното количество с нищо необезпечени в реалността долари на САЩ, които даже изпълняват ролята на универсална световна валута. Заради това парите загубиха своето основно качество - да са средство за натрупване на капитал, тъй като нямат никаква реална стойност. Натрупаните купища пари в един момент могат да се обезценят, тъй като не са обезпечени с нищо.Западът пък изостави по-висшата форма на Закона за пазара - Законът за планираният пазар и се върна на старата му форма. За да спре девалвацията на икономиката си, Западът се нуждае от войни. Затова са Арабските революции. Да си възстанови парите, преминали в ръцете на Арабите при закупуване на суровини, особенно петрол. Уж под формата на заеми, за възстановяване на Арабските икономики, потрошени от самолетите на Западняците. Това е последния напън на Западняците. Времето на изгонването на Мойсей от САЩ наближава, така както се е случило в древния Египат. Тези, които управляваха икономиката на Щатите стигнаха своя апогей. После следва рухването и. Банкови сметки със слабо покритие. А само преди 40 години, доларът наистина бе долар.Ако досега говорехме за втора вълна на кризата, сега все по-често се предвижда, че САЩ се връщат в депресията - а след това следват бунт и революция. Оттам е и въпросът "дали САЩ ще доживеят до 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още