IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроскептикът Фелдстейн вярва в оцеляването на еврото без Гърция

Италия може да се справи, но ЕЦБ не трябва да купува нейните облигации защото така смекчава пазарния натиск за реформи, смята харвардският професор по икономика

12:36 | 16.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Евроскептикът Фелдстейн вярва в оцеляването на еврото без Гърция

Професорът от Харвардския университет Мартин Фелдстейн, който през 1998 г. прогнозира, че еврото ще се окаже „икономически вредно“ заяви, че единната европейска валута ще оцелее засега, въпреки че Гърция ще напусне валутния съюз в рамките на година, пише Bloomberg.

“С изключение на напускането на Гърция, не мисля, че еврозоната ще се разпадне скоро“, посочва икономистът в телефонно интервю от 14 ноември. „Ситуацията в Гърция е невъзможна“.

Прогнозата на Фелдстейн за Европа има все по-голяма тежест, след като двугодишната дългова криза потвърди отправеното през 90-те години от икономиста предупреждение, че обвързването на толкова много различни страни с единна валута и единни лихвени проценти може да се окаже грешка.

Фелдстейн, който е на 72 г., посочва, че наскоро е прегледал скептичните си статии за еврозоната и че ги намира „доста прецизни, въпреки че са писани преди 20 години“.

Заключенията на Фелдстейн често са го противопоставяли с вече бившия президент на европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, който нееднократно е отхвърлял като „абсурдни“ спекулациите, че еврозоната може да се свие.

През последните месеци от 8-годишния си мандат, който приключи на 31 октомври, в три свои изказвания Трише нападна икономистите, споделящи позицията на Фелдстейн с аргумента, че еврото е създадено да оцелее и че икономическите му преимущества „са пренебрегвани“.

Последна актуализация: 13:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Нека да е ясно......Гърция няма никакво значение, ако ще дългът и да беше 1 трилион и целият да беше платен от Германия, плюс още 1 трилион да им дадат да си имат за следващите години. Гърция е проблем, заради дълговете на другите, от чийто крах ще се срути еврозоната, и цялата световна финансова система. Гърция има по-малък дефицит от САЩ. Дългът на Гърция е нищожен, сравнен с този на Испания,... Италия, Франция, та и на самата Германия. Гърция не може да събори еврото, ако ще утре някой да я изтрие с гумичка от лицето на Земята. САЩ, ЕС и Япония са затънали в чудовищни дългове, но по-важното е, че изобщо не променят системата, която генерира дългове. Цялата книжно-парична система е една пирамида, а Гърция е само първия проблясък в мозъците ни, че нещо не е наред... Грехът на Гърция не струва нищо, ако ги нямаше греховете на другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
НЯМА ДА ИМА АВТОМАТИЧНА ЗАМЯНА НА ЕВРО В МАРКИ, АКО СЕ РАЗПАДНЕ ЕВРО-ЗОНАТА...По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго. НЯМА ДА ИМА АВТОМАТИЧНА ОБМЯНА. Обмяната ще зависи само и ...единствено от това какъв курс на марката към еврото ще определи Германия. И дали изобщо еврото ще остане да съществува.Има огромна разлика между въвеждане на еврото и обратното - отказ от еврото. В първия случай срещу всяка вече съществуваща пара се издава евро. Т.е. марки, песети, лири, драхми се заменят с евро. Това е лесна процедура.Но обратното е друго - появата на новите (стари) пари няма да стане като замяна. Те ще се появят независимо от еврото. Вероятно ще има курс за обмяна, но той изобщо няма да е фиксиран, вероятно остатъчното евро ще струва много по-малко, отколкото е струвало при първата замяна. Не е възможно автоматична замяна, защото част от еврата ще се покрият от драхми, друга от песети, трета от лири, четвърта от марки, пета от шилинги и т.н. Няма как да се определи на кое евро съотвества марка и на кое драхма. Затова няма да има автоматична замяна, и най-вероятно спестеното в евро в голяма степен ще се обезцени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
"Евроскептикът Фелдстейн вярва в оцеляването на еврото без Гърция "Има едно правило при трейдърите, което гласи "прави обратното на новината"В случая да се чете Евроскептикът Фелдстейн НЕ ВЯРВА в оцеляването на еврото........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Нищо не разбират , Гърция е първата плочка от доминото и ефекта от нейното падане е гарантиран - падат всички. В момента еврото е бреме за всички икономики в зоната с изключение само на Германия. Последната има нужда от стабилна валута с която да купува суровини и да ги изнася преработени , само Германия е експортно ориентирана и най смешното е че е експортно ориентирана основно към другите страни от ЕС . т.е. за нея е добре да и плащат със стабилни пари.Реформирането за което говори този означава ЕЗ да спре да задлъжнява , но тя ако не задлъжнява няма да има с какво да купува германския износ. Най добрия вариант е купуване на дълговете до дупка от ЕЦБ , изкупуване и нова вълна на трупане на дългове но този път чрез общи - европейски облигации. Янките стоят в стенд бай в готовност да си обезценят долара , по добре контролирана обезценка на еврото с 50% отколкото да изчезне и държателите на тази валута да загубят 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още