IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на ЕК подкрепя издаването на общи еврооблигации

Изследването, което се очаква да бъде публикувано в сряда, очертава три варианта за въвеждането им, разкрива Financial Times

13:24 | 21.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Доклад на ЕК подкрепя издаването на общи еврооблигации

Въвеждането на общи еврооблигаци, които да заменят националните дългове на страните от еврозоната, може да се окаже най-доброто решение за изграждането на един по-стабилен дългов пазар, сочи изследване на Европейската комисия (ЕК), пише FT.

Според изследването, което трябва да бъде публикувано официално в сряда, създаването на  еврооблигациите ще обезпечи посрещането на финансовите задължения на членките на валутния съюз и ще създаде огромен пазар на ДЦК, който би могъл да се конкурира с американския за глобален бенчмарк.

Еврооблигациите биха гарантирали пълно рефинансиране на задълженията за всички държави от еврозоната, независимо от състоянието на националните им финанси, се казва в изследването.

Пълната замяна на националните облигации с общите е едната от трите възможности, очертани от изследването. Докладът признава, че стъпката ще изисква сериозни промени договорите за ЕС, които може да отложат с години нейното прилагане.

Освен това обединяването на държавни дългове в такъв мащаб среща ожесточената съпротива на Германия, където политиците смятат, че то ще намали пазарното напрежението върху облигациите на разточителните страни от еврозоната, позволявайки им да се възползват от силния кредитен рейтинг на Германия.

Въпреки това висши служители на ЕС вярват, че Германия може да бъде убедена, ако схемата включва строги правила относно държавните разходи, а в доклада на ЕК има предложения за значително разширяване правомощията на Брюксел относно националните бюджети.

Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Преди ни разправяха, че социализмът в България бил фалирал, понеже сме имали 8 млрд. заеми. Сега сме с 5-6 пъти по-голям дълг и прецакана отвсякъде икономика и ни разправят сме били "остров на стабилността" в Европа. Представете си само в каква пародия и трагикомедия се е превърнала сегашната финансова ситема в света. Всеки си печата разни хартийки и на "тефтер" оправя сметката. Голямата развръзка тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Аз пък искам и аз да си печатам лични облигации... Вземам заем от банката, изхарчвам ги, после казвам: Ок, нямам пари, но ей сега ще ви отвъртя едни хартийки и сте готови. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Разликата между "над 3-те процента дефицит" и този "под 3-те проценка" е, че при втората ситуация - кризата (при равни други условия) идва малко по-късно.Истината за 2011 г. е, че при наличие на Грешката на Джон Лоу (Употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Незлатни пари) - дори при бюджетен излишък стопанската криза е неизбежна. Бюджетният излишък през първите години на XXI век е последица от конкретна държавна финансова грешка, а не причина за стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Германците споделят моето мнение, че тази статия си е чиста манипулация!Берлин: Еврооблигациите не са универсалното лекарство против кризата"Идеята за въвеждането на еврооблигации" в еврозоната не трябва да се смята като чудо, което ще възстанови проблемите с външния дълг.Това заяви Щефан Сейберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Въвеждането на общи еврооблигаци, които да заменят националните дългове на страните от еврозоната, може да се окаже най-доброто решение.......Интересно решение, само това ли можаха да измислят.......днес когато повечето книжни пари са само виртуални в банките..........кой балък би повярвал в ценни книжа. Хартийки наречени облигаци....които също са повечето виртуални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още