IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на ЕК подкрепя издаването на общи еврооблигации

Изследването, което се очаква да бъде публикувано в сряда, очертава три варианта за въвеждането им, разкрива Financial Times

13:24 | 21.11.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Доклад на ЕК подкрепя издаването на общи еврооблигации

Една от идеите е държавите в затруднение да се поставят под някаква форма на контрол от ЕС. „Без такава рамка е малко вероятно този амбициозен проект да се окаже приемлив за държавите членки и инвеститорите“, се казва в доклада.

Очаква се в сряда председателят на ЕК Барозу да предложи засилен надзор върху националните бюджети от страна на ЕС, който да може да бъде осъществен незабавно. Проектопредложението изисква правителствата от еврозоната да представят за одобрение в Брюксел бюджетите си преди да бъдат внесени в местните парламенти.

Според доклада за еврооблигациите други две възможности могат да бъдат възприети по-бързо, особено план, според който държавите ще трябва да предоставят единствено ограничени гаранции за емитирането на нови еврооблигации, но без да се елиминират националните дългове или да се обединява техният риск.

Този подход е близък до емитираните понастоящем облигации от Европейския спасителен фонд и няма да изисква промени в договорите за ЕС.

Междинен подход може да включва финансиране на голяма част от националните дългове чрез еврооблигации, но държавите ще бъдат принудени да емитират национални облигации, ако дълговите им равнища се вдигнат прекомерно. И при този вариант ще са необходими промени в договорите за ЕС, като няма да отпадне нуждата от бюджетната дисциплина, изисквана от пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Преди ни разправяха, че социализмът в България бил фалирал, понеже сме имали 8 млрд. заеми. Сега сме с 5-6 пъти по-голям дълг и прецакана отвсякъде икономика и ни разправят сме били "остров на стабилността" в Европа. Представете си само в каква пародия и трагикомедия се е превърнала сегашната финансова ситема в света. Всеки си печата разни хартийки и на "тефтер" оправя сметката. Голямата развръзка тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Аз пък искам и аз да си печатам лични облигации... Вземам заем от банката, изхарчвам ги, после казвам: Ок, нямам пари, но ей сега ще ви отвъртя едни хартийки и сте готови. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Разликата между "над 3-те процента дефицит" и този "под 3-те проценка" е, че при втората ситуация - кризата (при равни други условия) идва малко по-късно.Истината за 2011 г. е, че при наличие на Грешката на Джон Лоу (Употреба на наследен от време със Златни пари начин на държавно финансово управление, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с Незлатни пари) - дори при бюджетен излишък стопанската криза е неизбежна. Бюджетният излишък през първите години на XXI век е последица от конкретна държавна финансова грешка, а не причина за стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Германците споделят моето мнение, че тази статия си е чиста манипулация!Берлин: Еврооблигациите не са универсалното лекарство против кризата"Идеята за въвеждането на еврооблигации" в еврозоната не трябва да се смята като чудо, което ще възстанови проблемите с външния дълг.Това заяви Щефан Сейберт, говорител на германския канцлер Ангела Меркел"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Въвеждането на общи еврооблигаци, които да заменят националните дългове на страните от еврозоната, може да се окаже най-доброто решение.......Интересно решение, само това ли можаха да измислят.......днес когато повечето книжни пари са само виртуални в банките..........кой балък би повярвал в ценни книжа. Хартийки наречени облигаци....които също са повечето виртуални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още