IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага общи еврооблигации само на държави с ААА рейтинг

Общите облигации засега се провалят заради несъгласието на Германия. Комисар Вивиан Рединг предлага емитиране на дълг само на най-богатите евродържави на Север

08:44 | 23.09.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Значителната нестабилност на финансовите пазари тласка европейските лидери към по-тесен фискален съюз. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Значителната нестабилност на финансовите пазари тласка европейските лидери към по-тесен фискален съюз. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) има намерение да представи възможността за емитиране на общи облигации на шестте останали страни в еврозоната с топ кредитен рейтинг.

„Предлагам всички евродържави, които имат най-добрия рейтинг – AAA – Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Холандия и Финландия да слеят своите дългови пазари“, казва заместник-председателят на ЕК и комисар по правосъдие, основни права и гражданство Вивиан Рединг, цитирана от DPA.

„Това би бил един голям дългови пазар на здравите държави – един остров в пожара, със силна ликвидност и бонитет“. За разлика от въвеждането на общи еврооблигации на всички държави в зоната, при един такъв съюз няма да е нужна промяна в договорите за присъединяване, подчертава Рединг. Първият вариант се отхвърля предимно от Германия и Франция, които се противопоставят на емитирането на общи облигции от членките на еврозоната като мярка за преодоляване на дълговата криза.

„Отхвърлям възможността да се емитират общи еврооблигации, тъй като страните членки провеждат независими финансови политики", заяви наскоро германският финансов министър Волфганг Шойбле.  „Лихвените проценти трябва да са различни, за да могат държавите да бъдат поощрявани или санкционирани, за да се поддържа фискалната стабилност". 

"Емитирането на съвместни еврооблигации не е единственото правилно решение в условията на финансовата криза в еврозоната", заяви в началото на септември и германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ИТАР-ТАСС.

При предложения от Рединг план събраните от държавите с най-добър рейтинг пари ще бъдат предоставени на бедстващи като Гърция страни на един втори етап. Държавите с рейтинг ААА поемат риска, а „грешниците“, като Гърция, ще изплащат след това кредитите при по-ниска лихва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Zashtontcho
преди 12 години
Защото след това изгонените ще фалират и понеже са в Европа, ще поискат пак помощи от Германия, Холандия и Франция.Точно на теб като селянин ли трябва да ти се обяснява защо е добро окрупняването на земя и капитал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
Това реално би било спасението на Франция, ако проблемните икономики ( и най-вече Италия) започнат да фалират. Интересно решение за спиране на домино ефекта, и очевидно чертата се тегли много високо.Обаче има един проблем: дори да се постигне принципно съгласие по този въпрос, какво ще стане ако кредитния рейтинг на Франция бъде понижен преди общите облигации да заработят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Защо не вземат тогава да изгонят останалите и да си печатат каквото си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още