IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставянето на еврозоната може би е единственият шанс за европейската периферия

Еврото е съвременен вариант на златния стандарт, при който тежестта на икономическите дисбаланси пада върху по-слабите страни, пише Джонатан Тапър

08:08 | 06.04.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изоставянето на еврозоната може би е единственият шанс за европейската периферия

Според повечето икономисти, ако някой напусне еврозоната последствията ще са катастрофални. Като повечето общоприети факти, подобно виждане ще бъде опровергано не от идеи, а от събитията, които ни очакват, пише Джонатан Тапър, съавтор на бестселъра „Завършекът на играта: Краят на дълговия супер цикъл“ (Endgame: The End of the Debt Supercycle), посветен на дълговата криза. 

Ако еврото се разпадне, това няма да е първият валутен съюз с подобна съдба. През последните 100 години е имало 69 валутни развода, посочва Тапър, който е и мениджър на Hinde Capital, базиран във Великобритания хедж фонд, в коментар, публикуван от CNBC.

Удивително е, че почти всички те се асоциират с ниска макроикономическа волатилност. В почти всички случаи преходът е бил плавен и сравнително предвидим. Примерите включват Австроунгарската империя през 1919 г., Индия и Пакистан през 1947 г., Пакистан и Бангладеш през 1971 г., Чехословакия през 1992 г.– 1993 г. и Съветският съюз през 1992 г.

В такъв случай защо очакваме разпадането на еврозоната да предизвика криза? Гърция, Португалия, Ирландия, Италия и Испания са акумулирали много високи и неустойчиви нетни външни дългове във валута, която те не могат да печатат и девалвират.

Нетните дългови нива на страните от периферията на еврозоната са по-големи, отколкото задлъжнялостта, породила почти всички кризи, довели до фалит и девалвация в страни от развиващия се свят.

Поради изключително надценените реални валутни курсове и много високите нетни външни дългови нива, всяко напускане на еврозоната неизменно би довело до девалвация на нововъведените драхми, песети, ескудо, ирландски или италиански лири.

Механизмите на валутните разводи са сложни, но приложими. Историческите примери могат да се използват като пътна карта за евентуално напускане на еврозоната.

Реалният проблем в Европа е, че периферните страни имат екстремни и крайно неустойчиви дисбаланси и много високи дългови нива. Ето защо контролираните фалити в комбинация с валутна девалвация са неизбежни и дори желателни.

Европейските политици отказват да мислят за приключване на един толкова амбициозен икономически проект, какъвто е еврото. Въпреки това Гърция, Португалия, а вероятно Испания, Ирландия и Италия, в крайна сметка ще решат, че е в техен интерес да напуснат еврото. Когато го направят те ще могат да използват историческите примери като пътеводител.

Въпреки, че от историческа гледна точка еврото е уникално, проблемите които би създало неговото разпадане, не са. Няма смисъл да се впускаме в подробности за това как точно ще се случи това. Подобни сценарии са се разигравали десетки пъти.

Последна актуализация: 03:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Причината за стопанска криза в Еврозоната се знае и начинът на полезно спасение е възможен спира се причината и опасността от развитие на криза ще е ликвидирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
И до какви заключения стигна, Патилане - че светът се управлява от малка група високо мотивирани и можещи хора ли? Че това е констатирано преди хилядолетия.Или пък си част от конкурентна група, която иска да измести сега управляващия елит? Съмнявам се.Може би си борец за справедливост? Утопично, до сега няма някой, който да се е справил с проблема на стадото, което ТРЯБВА да се управлява от ЕЛИТ.Не ни харесва, щото разбираме, че сме по-в стадото, отколкото в елита? Лична психологическа драма на много хора, довела не един човек до тежки душевни разстройства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Пападимас и Монти бяха поставени в качеството им на неизбрани лидери заради това, че не подлежат на пряк контрол от обществото отбелязва Стивън Фарис в Таймс, коментирайки недемократичните и диктаторски тенденции в основите на ЕС.Преди няколко дни тук подчертахме, че стремителната словесна атака за края на света, свързан с краха на еврозоната, може да стане още една уловка по пътя на ЕС към създаването на централизирано европейско икономическо правителство, което да диктува условията си на всички страни-членки на съюза.Както и трябваше да се очаква Европейската централна банка сега е провъзгласена за спасител на еврозоната посредством раздаването на финансова помощ на Италия, Франция и Испания. И кого мислите сложиха за председател на ЕЦБ и спасител на Европа? Не друг, а Марио Драги бивш вицепрезидент на Голдман Сакс. Започвате ли да усещате тенденцията?И, разбира се, условията за това спасение са същите към които се стремят отдавна европейските бюрократи още по-сплотен политически съюз, за който се изказа и Ангела Меркел, с други думи федерална супердържава, която ще отнеме и малкото останал суверенитет на страните членки, за да го даде в ръцете на Брюксел. Цялата история с европейската дългова криза това е чисто и просто скандален преврат на банкерите, замислен за да даде още повече мощ на онези финансови терористи, който чрез неочакваното изземане на огромни количества кредити от пазарите, предизвикаха първоначалната криза от 2008 г.Мошениците, който раздуха спекулативния балон, сега се представят за герои, идващи на помощ да предотвратят световна икономическа криза за сметка на европейските държави, които трябва да се откажат своя суверенитет в полза на такива назначени диктатори на ЕС като Херман Ван Ромпой и Хосе Мануел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Берлускони беше заменен с крайния глобалист и подставено лице Марио Монти, бивш комисар на ЕС, международен съветник на Голдман Сакс, европейски председател на Тристранната комисия на Дейвид Рокфелер, а също така изтъкнат член на Билдербергската група. Посредством Монти следващия етап на банкерския преврат е в надеждни ръце за времето когато европейската криза ще бъде използвана за концентрация на още по-голяма власт в ръцете на същите хора, които я предизвикаха. Това е една група престъпници, които ни доведоха до финансова катастрофа. Все едно да молиш подпалвача, да дойде да изгаси пожара коментира Алессандро Салусти, рeдактор на миланския вестник Il Giornale, който е собственост на фамилията Берлускони. По същия начин, когато гръцкият премиер Папандреу се осмели да предложи на народа да изрази мнението си чрез референдум, той беше сменен само за няколко дни и на негово място дойде Лукас Пападимас, бивш вицепрезидент на ЕЦБ, кооптиран професор в Харвард и старши икономист на Бостънската федерална резервна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
Автор: Пол Джоузеф Уотсън, 14. 11. 2011 г.Както и по-рано предупреждавахме, същите финансови терористи, които предизвикаха икономическия крах, сега използват кризата, за да изобразят себе си като спасители хората на Голдман Сакс, които провежда преврата, вече контролират и италианската и Европейската централна банка.Целта на преврата е да се използва европейската дългова криза за създаването на Европейска федерална държава, която ще предаде на Брюксел и малкото останал суверенитет на националните държави в ЕС. Глобалистите вече стартираха този процес, подбирайки двама неизбрани прислужници, за да ги инсталират вместо демократично избраните премиер-министри на Гърция и Италия.Силвио Берлускони беше нещо като полковник Кадафи за Европа. Въпреки отвратителния си характер, той видимо се е оказал пречка за преврата на банкерите и беше скоропостижно отстранен не по волята на народа, а както пише Стивън Фарис /Times/ заради действията на инсайдерите, които контролират финансовите пазари:В понеделник инвеститорите изглежда решиха, че повече не могат да му доверяват управлението на третата икономика в Европа и вдигнаха стойността на италианския дълг до кризисни нива. До края на седмицата беше приключено не само с Берлускони, но и с идеята да бъдат проведени избори за нов премиер. Пазарите си казаха думата гласът на народа не е опция в този случай. На страната са нужни реформи, а не избори каза и Херман Ван Ромпой, председател на Съвета на Европа, когато посети Рим в петък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 7
Патилан
преди 12 години
За разлика от проекта на еврозоната с еврото, БРИКС имат уникалния исторически шанс да тръгнат по правилния път без да повтарят стари грешки. Те могат да изберат да обвържат новите пари в златен стандарт. Така никоя от страните в блока няма да може да си позволява волности, обслужващи интересите на собствените й банки и корпоративни интереси. Едно нещо е сигурно. Колкото и да се опитва американската върхушка да изведе кризата в чужбина и преди всичко в Европа, нейният епицентър ще бъде в САЩ което пък ще доведе до срив и в Европа. САЩ навлизат във втора Велика депресия през 2012 г. Европа се приближава към колапса на валутния си съюз, който е неизбежен. Това са оценки на 12 водещи световни експерти, които могат да се обобщят по следния начин - решаването на дълговия проблем на Запада с трупане на повече дълг е безумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много си е съществуваща даже за разлика от несъществуващите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Инфлацията която се създава с несъществуващи пари е също несъществуваща , защото после също с един клик на мишката изчезват милиарди.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Еврото не е лъжица за всяка уста.Все по -съгласен съм с това твърдение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Относно парите без покритие. Тази формулировка е фундаментална глупост. Парите по принцип са виртуални, от самото си създаване, те винаги представляват икономическо очакване (котировка) - че с дадените символи може да се закупят определен труд и/или неговите продукти. Златото е точно същото нещо и единственото му предимство е лимитиращият ефект на добива му, което не значи стабилност на цените. Защото златото не се яде и единствено важна е импликацията му с количеството блага, което се очаква да бъде налице във всеки един следващ момент. Който е чел Джек Лондон знае, как в Аляска храната е могла да струва повече от златото поради своята оскъдност. Това е достатъчно симптоматично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още