IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изоставянето на еврозоната може би е единственият шанс за европейската периферия

Еврото е съвременен вариант на златния стандарт, при който тежестта на икономическите дисбаланси пада върху по-слабите страни, пише Джонатан Тапър

08:08 | 06.04.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изоставянето на еврозоната може би е единственият шанс за европейската периферия

Според повечето икономисти, ако някой напусне еврозоната последствията ще са катастрофални. Като повечето общоприети факти, подобно виждане ще бъде опровергано не от идеи, а от събитията, които ни очакват, пише Джонатан Тапър, съавтор на бестселъра „Завършекът на играта: Краят на дълговия супер цикъл“ (Endgame: The End of the Debt Supercycle), посветен на дълговата криза. 

Ако еврото се разпадне, това няма да е първият валутен съюз с подобна съдба. През последните 100 години е имало 69 валутни развода, посочва Тапър, който е и мениджър на Hinde Capital, базиран във Великобритания хедж фонд, в коментар, публикуван от CNBC.

Удивително е, че почти всички те се асоциират с ниска макроикономическа волатилност. В почти всички случаи преходът е бил плавен и сравнително предвидим. Примерите включват Австроунгарската империя през 1919 г., Индия и Пакистан през 1947 г., Пакистан и Бангладеш през 1971 г., Чехословакия през 1992 г.– 1993 г. и Съветският съюз през 1992 г.

В такъв случай защо очакваме разпадането на еврозоната да предизвика криза? Гърция, Португалия, Ирландия, Италия и Испания са акумулирали много високи и неустойчиви нетни външни дългове във валута, която те не могат да печатат и девалвират.

Нетните дългови нива на страните от периферията на еврозоната са по-големи, отколкото задлъжнялостта, породила почти всички кризи, довели до фалит и девалвация в страни от развиващия се свят.

Поради изключително надценените реални валутни курсове и много високите нетни външни дългови нива, всяко напускане на еврозоната неизменно би довело до девалвация на нововъведените драхми, песети, ескудо, ирландски или италиански лири.

Механизмите на валутните разводи са сложни, но приложими. Историческите примери могат да се използват като пътна карта за евентуално напускане на еврозоната.

Реалният проблем в Европа е, че периферните страни имат екстремни и крайно неустойчиви дисбаланси и много високи дългови нива. Ето защо контролираните фалити в комбинация с валутна девалвация са неизбежни и дори желателни.

Европейските политици отказват да мислят за приключване на един толкова амбициозен икономически проект, какъвто е еврото. Въпреки това Гърция, Португалия, а вероятно Испания, Ирландия и Италия, в крайна сметка ще решат, че е в техен интерес да напуснат еврото. Когато го направят те ще могат да използват историческите примери като пътеводител.

Въпреки, че от историческа гледна точка еврото е уникално, проблемите които би създало неговото разпадане, не са. Няма смисъл да се впускаме в подробности за това как точно ще се случи това. Подобни сценарии са се разигравали десетки пъти.

Последна актуализация: 03:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Не си прав за това, че ако спекулантите печелят, не печели САЩ. Напротив този сектор както и във Великобритания е КЛЮЧОВ и за двете икономики, ако финансовия сектор там започне да работи на загуба целите им икономика ще се разпаднат, защото те осигуряват над 50 % от печалбите и значителен процент от приходите в бюджета на тези държави. Според мен в момента истинския проблем не е нито изнасянето на производствата нито конкуренцията на евтини стоки от Китай и други. Истинския проблем е че не може да се надува балона на капитализма повече, а когато той не се надува следва колапс. Именно от надуването на този балон печелят финансовите организации. Просто ресурсите на земята са ограничени и световни растеж се спъва точно от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Това, че спекулантите могат да спечелят не означава че САЩ печелят. Те също са потърпевши. Растежът е там, където има евтин и квалифициран труд и мегдан за растеж. Развитите икономики компенсираха до едно време с повишаване производителността и нови високоехнологични продукти, но това става все по-скъпо и дори да има нов продукт, производството му се изнася. Загубата на роботни места и застаряването на населението, растящите социални разходи и високия стандарт правят икономиките на развитите страни неконкурентоспособни.Колкото разликата между производителност и стандарт е в полза на стандарта, толкова дълговете са по-големи. Случващото се във финансовата сфера е само отражение на реалността във реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Всички казваме и правилни и грешни неща, но каквото и да говорим сегашния модел е много сбъркан. Би следвало да има 2 изхода: или рязка смяна на модела, със сътресения или разделяне на съставни части. Но сигналите от запада не показват никаква воля за промяна, а само за запазване на статутковото. Изглежда собственото им преизбиране сега е много по важно от глобалния проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 12 години
Прав си . НО проблема не е в самата глобализация , а по скоро в нейната скорост . По принцип глобализацията със страни като Китай е почти невъзможна . Насочването на инвестициите на Европа към Китай е може би най-колосалната глупост извършвана някога . Много по правилно беше дасе инвестира в Русия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Може би знаете , че един от големите производители на фотоволтаици в Германия фалира. Причините са ясни.САЩ правят опит за протекционизъм-факт. Либералният модел се сблъска с държавният капитализъм и скоро ще фалира, ако не се промени. Течът на капитали и нашествието на евтини стоки не могат да бъдат спрени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Дори така да е, това ще стане ясно както е посочено в статията - след колапса на еврото. Сега се заливат в пари и живеят най-добре в света. Докато се надува балона нищо не личи, а след това всички ще сме губещи. То ние винаги сме губещи, но германците няма да го приемат добре, защото напоследък свикнаха да са на върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Не си прав , Германия също се възползва от по слабото Евро . В противен случай "марката" би поскъпнала до невъзможност за износ - Справки Швейцария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Причините за кризисните явления няма да изчезнат независимо дали ще се разпадне еврозоната. ДОРИ ДА НЯМАШЕ ЕВРО, КАРТИНАТА НЕ БИ БИЛА МНОГО ПО-РАЗЛИЧНА. Ако нямаше евро, всяка страна в стремежа си да бъде конкурентоспособна ще печата пари, вместо да повишава производителността на труда. Причина за хроничната криза и растящите дългове на развитите икономики е конкуренцията на евтиният труд, който става все по-квалифициран в развиващите се икономики. В началото се изнасяха там трудоемки и нискотехнологични производства, но страните напредват и вече правят почти всичко, но доста по-евтино. Растежът е там и инвестициите са там. Докато развитите икономики боксуват, развиващите ги настигат. Шампиони са китайците. При тази ситуация, това което може да спаси Европа е обединяване и протекционизъм. Ако ЕС не бе се разширявал така прибързано за сметка на качеството и днес беше държава с една валута , данъци и т.н., шансът да се справи с конкуренцията би бил по-голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Ще ти кажа защо това са парите на северните държави. Значи когато се печатат пари тези пари в действителност обезценяват валутата и в този случай този който има спестявания и е кредитор ГУБИ, а този който има дългове и никакви спестявания ПЕЧЕЛИ от обезценката на валутата, това мисля няма защо да го доказвам мисля всеки го знае. Така че не случайно Германия се дърпаше да не се отпуска печатницата на евра, защото реално губещите са точно те. Тука не виждам какво спорно има? Относно дали ще се разпадне еврозоната мисля, че евро лидерите доста късно са се усетили как са се озовали в капана на финансовите измамници и според мен и до ден днешен не са решили как да излязат от ситуацията. Единствения на който еврото боде очите са САЩ, а тази статия е целенасочена и според мен те са единствените с ясно определена цел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 12 години
Няма такова понятие : Хартиени пари с покритие . Покритие с какво ? А иначе новите пари дори не са новонапечатани , а чисто и просто електрони , много е готино , поскат се в обръщение с едни "клик" на мишката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още