IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското икономическо самоубийство

Старият континент се нуждае от експанзионистична монетарна политика и по-висока инфлация, пише Пол Кругман в коментар за New York Times

08:10 | 18.04.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман. </em><em>Снимка: david_shankbone, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман. Снимка: david_shankbone, лиценз: CreativeCommons

В събота британският Times публикува материал за все по честите самоубийства в Европа – феномен, придобил мрачна популярност като „самоубийства на икономическата криза“.

Хора посягат на живота си, отчаяни от безработица и бизнес провали. Историята е тъжна, но съм сигурен, че не съм единственият читател, особено сред икономистите, който се пита дали всъщност това не е разказ за очевидната решимост на европейските лидери да докарат Стария континент до икономическо самоубийство, пише носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман в коментар за New York Times.

Само преди няколко месеца изпитвах надежда за Европа, споделя Кругман. Може би помните, че през ноември Европа беше на ръба на финансов колапс. Тогава обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) се притече на помощ. Институцията предложи на европейските банки отворени кредитни линии и им разреши да използват като обезпечение облигации на страни от периферията на еврозоната.

Програмата директно подкрепи банките и индиректно правителствата, слагайки край на паниката.

Въпросът обаче е дали тази смела и ефикасна стъпка ще се окаже начало на по-широко икономическо възстановяване и дали европейските лидери ще използват времето, подарено им от банката, за да преосмислят политиките, причинили проблемите на първо място. Вместо да направят това обаче, те просто удвоиха усилията за прилагане на провалените си политики.

Сега е много трудно да се повярва, че нещо може да ги накара да променят този курс.

Да вземем например Испания, която за момента се намира в епицентъра на кризата и да оставим настрана приказките за рецесия. Испания всъщност е в дълбока депресия с безработица от 23,6%, сравнима с тази в САЩ от дните на Голямата депресия. Младежката безработица надхвърля 50%.

Това не може да продължава и именно разбирането от страна на инвеститорите, че това не може да продължава, повишава цената за финансирането на Испания.

Всъщност няма голямо значение как Испания е попаднала в тази ситуация. Каквато и да е историята обаче, тя не се връзва по никакъв начин с моралните поучения, така популярни сред европейските политици и особено германските.

Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 11 години
Здравейте kashoooo,Защо за Вас знания за ГОДНО и НЕПРИГОДНО държавно финансово управления (ДФУ) са глупости?При полезната замяна на Златни с Незлатни пари е запазен стария, от време със Златни пари начин на ДФУ и същият продължава да се прилага.Моля за отговор на въпроса:Наследеното от време със Златни пари съответно ДФУ егодно или непригодноза качества на ползвани Незлатни пари?При първо в света изследване за правилен отговор резултатът е, че наследеното от време със Златни пари съответно ДФУ е непригодно за качества на Незлатни пари.Тази НЕПРИГОДНОСТ е особено важната причина за съвременна криза.По произход сегашната стопанска криза е първична, защото е резултат от пряко влияние на само една особено важна причина употреба на ДФУ, което е непригодно за стопанство с Незлатни пари.До 24 часа след прекратяване на тази създаваща криза слабост и ползване на ДФУ, което е годно за Незлатни пари - кризата ще е премахната.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 12 години
Вече и книжка ли има ? Каква е на цвят корицата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 1
Мислещ
преди 12 години
Няма да си я развие. Той няма теория, той има книжка , която ще поиска да ти продаде, в която е написал същите празнословици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
kashoooo
преди 12 години
Абе колега, само гледам пишеш някакви общи глупости за ГОДНИ и НЕПРИГОДНИ управления. Айде развий си теорията. А тия 24 часа за ликвидиране на кризата ми звучат като пълна простотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
astra.v
преди 12 години
Пол Кругман заслужава Нобелова награда за малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Въпросът е как съвременна Европа може да се самодисциплинира когато дори в една Белгия полицията не смее да влезе в някои от кварталите на столицата си или да задържи извършил престъпление НЕбелгиец?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Липсата на морал, склонността към измами, корупция, мързел и др., характерни за южните народи рефлектира силно върху икономиките след падането на Желязната завеса. Липсата на "врага" в лицето на Източния блок "приспа" правителствата, които се отдадоха на псевдодемокрация и престъпно обогатяване на политическата класа. Ярки примери за това са немалко държавни мъже, представители на които можем да открием дори и в Германия /Хелмут Кол/. Традиционно дисциплинираните и организирани общества от северните страни успяват да забавят негативните тенденции въпреки демографската инвазия от югоизток, включително и от Африка. Фискалните интервенции от ЕЦБ биха имали слаб и краткосрочен ефект ако дисциплинирането /в най-общ смисъл/ на народите от периферията остане на заден план. Колкото и да е неприятно, факт е че при подобни кризи единствено наложеният със сила ред извежда икономиката от разруха /военната хунта в Гърция, Чили, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Боливия и др./
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Mesoiadess,Пол Робин Кругман е от тези, които вярват на свои учители и колеги ( в т. ч. Джон Мейнард Кейнс, Джон Кенет Гълбрайт, Милтън Фридман, Пол Робин Кругман, Йозеф Стиглиц, проф. Нуриел Рубини, проф. Макс Оте, експерти на МВФ (в т. ч. председателят Кристин Лагард), СБ (в т. ч. новия директор Джим Йонг Ким), ЕЦБ (в т. ч. председателят Марио Драги) и други) без да отчита тяхна кардинална слабост да не правят разлика при държавно финансово управление, в зависимост от ползвани Златни или Незлатни пари, което подсигурява непълноценни преценки за противодействие срещу стопанска криза.Ситуацията при европейската криза е ясна: Съвременната стопанска криза в Еврозоната се развива поради държавно финансово управление, което е НЕПРИГОДНО за евро.Кризата продължава, тъй като финансовата грешка се запазва.Успешното спасение от кризата е възможно.До 24 часа след прилагане на финансово управление, което е ГОДНО за евро кризата ще е ликвидирана.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Значи, не твърдя, че Кругман нищо не разбира. Проблемът е, че и той предлага решение в тясната рамка на ДОСЕГАШНОТО. А с развитието /чийто явни маркери са кризите/ просто, задължително навлизаме в нови територии, извън комфорта. Е, той е привиден и обусловен, по-скоро, от нежелание за обновяване /въпреки, че никой не иска да признае, че остарява/ и не е даден веднъж завинаги. Е, няма как да стане. Моделът вече се пропука и е безсмислено да се кърпи. Вместо това, трябва ПРОСТО да излезем отвън и да го възприемем в цялост, а не на парчета, разделени едно от друго.Наистина просто е...ама за умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
simo.smo
преди 12 години
Печатането на пари оправя всичко. А пък за безработицата най-добре една война да има, за предпочитане с извънземни ...Такива нобелови лауреати за мир и за икономика бродят по света, че просто не е истина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още