IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското икономическо самоубийство

Старият континент се нуждае от експанзионистична монетарна политика и по-висока инфлация, пише Пол Кругман в коментар за New York Times

08:10 | 18.04.12 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман. </em><em>Снимка: david_shankbone, лиценз: <strong><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">CreativeCommons</a></strong></em></p>

Носителят на нобелова награда за икономика Пол Кругман. Снимка: david_shankbone, лиценз: CreativeCommons

В събота британският Times публикува материал за все по честите самоубийства в Европа – феномен, придобил мрачна популярност като „самоубийства на икономическата криза“.

Хора посягат на живота си, отчаяни от безработица и бизнес провали. Историята е тъжна, но съм сигурен, че не съм единственият читател, особено сред икономистите, който се пита дали всъщност това не е разказ за очевидната решимост на европейските лидери да докарат Стария континент до икономическо самоубийство, пише носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман в коментар за New York Times.

Само преди няколко месеца изпитвах надежда за Европа, споделя Кругман. Може би помните, че през ноември Европа беше на ръба на финансов колапс. Тогава обаче Европейската централна банка (ЕЦБ) се притече на помощ. Институцията предложи на европейските банки отворени кредитни линии и им разреши да използват като обезпечение облигации на страни от периферията на еврозоната.

Програмата директно подкрепи банките и индиректно правителствата, слагайки край на паниката.

Въпросът обаче е дали тази смела и ефикасна стъпка ще се окаже начало на по-широко икономическо възстановяване и дали европейските лидери ще използват времето, подарено им от банката, за да преосмислят политиките, причинили проблемите на първо място. Вместо да направят това обаче, те просто удвоиха усилията за прилагане на провалените си политики.

Сега е много трудно да се повярва, че нещо може да ги накара да променят този курс.

Да вземем например Испания, която за момента се намира в епицентъра на кризата и да оставим настрана приказките за рецесия. Испания всъщност е в дълбока депресия с безработица от 23,6%, сравнима с тази в САЩ от дните на Голямата депресия. Младежката безработица надхвърля 50%.

Това не може да продължава и именно разбирането от страна на инвеститорите, че това не може да продължава, повишава цената за финансирането на Испания.

Всъщност няма голямо значение как Испания е попаднала в тази ситуация. Каквато и да е историята обаче, тя не се връзва по никакъв начин с моралните поучения, така популярни сред европейските политици и особено германските.

Последна актуализация: 05:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
Реформата не е задължително да е трудна, нали уж всеки властва сам над главата си? Спираш да наблюдаваш БВП-то и да броиш проценти "ръст" по него, с/у сумата от дефицита отписваш от притежателя му и приписваш активи на кредиторите и нещата, полека-лека, ще се оправят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Боже колко мъка пак в форума.Група загазили ПИШМАН собственици на недвижимости в София и НЕПОСИЛНИ кредити ривът със сълзи за ПУСТАТА ИНФЛАЦИЯ ха ха ха...Господа ВНИМАВАЙТЕ какво си пожелавате. ПОЛ КРУГМАН Е МОШЕННИК !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Еми тя ЕЦБ какво прави намесва се чак когато види, че ситуацията излиза от контрол и вижда че пациента отива на умирачка. Ами като правителствата в южните държави не могат да си стабилизират държавите, да си излизат от еврозоната. Те германците поставят условия който може да издържи да стои, те ще се радват колкото повече са държавите по-добре за всички, но който не може помагат помагат, но до едно време, като видят че не става ще направят така че Гърция примерно да си излезе сама от ЕЗ да я отбият като бебе от цицката. Та да ги видим тогава кво ще правят, ако ще и 5 преврата да направят и 3 граждански войни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Иване къде си ? Да кажеш ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Велик мислител в процес на разсъждение , но прави грешни изводи базирани на различните очаквания във времето. Апендицит може да се лекува и с антибиотик няколко дни , но крайният изход и поетия риск не си заслужават експеримента. А накрая всичко свършва зле. Никакви философии хитрини и номера не могат да заблудят инвеститорити в ерата на интернет.Или казано иначе времето им е минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 12 години
То всичко е много хубаво с реформите , НО те са не ефикасни в краткосрочен план . В краткосрочен план можеш само да наливаш ликвидност . Ако не наливаш ликвидност пациента ще е мъртъв , макар и много добре реформиран . А американците не ги мисли , те много добре знят какво правя и може и да са с затънала в дългове икономика НО безработицата им намалява и икономическата им активност се възстановява и ако хоризонта на мисляне е от порядъка на 15-20 г. ще видиш , че те ще се окажат правите . И да те питам - кви реформи при 24 % безработица в Испания ? И колко реформи биха издържели страните от Южна Европа , все пак невярвам всички да са *** като нас ? Европа еко се е запътила към ерата на 70-80 г. , когато през 2 години в южна европа имахне ново правителство или военен преврат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Боян
преди 12 години
Стила лала едно и също, *** брокер, проблемите на Европа могат да се решат само чрез реформи, ако няма криза и всички се заливат с пари кой ще се реформира ??? Само *** като тебе може да си мисли, че може да има някакви реформи, да виждаш в САЩ някакви реформи? не те си затъват бавно и сигурно, поне си имат долара и това им помага да затъват по-бавно. Европа за разлика от тях ако продължи да върви по същия път само да харчи и нищо да не произвежда като Гърция Португалия и Испания примерно, толкова бързо ще се свлече в калта, че даже и няма да се усетят, че бившите им колонии в Южна Америка вече имат много по-висок стандарт от тях. В момента в Европа няма нищо опасно, просто Германците казаха няма ние да работим, а другите да харчат, като се научат да работят и ще имат пари за харчене. Германия не се интересува от европейския пазар както някой тапунгери тука вкарват идеи. Те изнасят за Китай и САЩ много много повече от колкото за другите в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 12 години
Всички търсят решение...извън това, което е най-достъпно и най-евтино, понеже за него не се налага да се вземат нови дългове, нито да се обезценяват стари. Защо просто не промени това, което е в наш, собствен контрол?-МИСЛЕНЕТО?Защо скапани кратуни вечно дуднат за растеж въпреки, че от такъв "растеж" нито благата стават по-достъпни, нито напрежението спада, нито дори "загрижените" институции, като банките, могат да си върнат раздадените пачки...Накратко:Преоценка на понятийната база, на дефинициите, на целите като печалба, стабилност, перспективи...И нищо невъзможно няма да остане, и рецесиите, депресиите па, ако щете, и самоубийствата рязко ще намалеят. Казал някакъв нобелов лауреат едно, друг-друго, а всички се връткат в един и същ мисловен шаблон, пленници на собственото си, неуместно разбиране.Ужас. Кошмар. С такива тикви пътят води доникъде. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Ако се унищожи еврото дълговете просто ще изчезнат , няма да станат непосилни. Никоя от страните обаче с новите си пари скоро няма да може да прави още дългове..това ще е края на пласирането на ДЦК , поне за 5-7 години минимум.Това е проблема при ликвидацията на ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Пол Крюгман е много уважаван икономист, за разлика от Рубини ... примерно, който прави платени изказвания, с цел да подведе европейците в полза на американците.Ситуацията е такава, че пазарната икономика в Европа се е сринала тотално. Държавите са затънали в дългове, които досега са генерирали растежи. Т.е. всяка страна се е стремяла да купува на кредит, което води до ръст на икономимката. Сега дойде момента за разплата, а такава няма как да стане. Единият вариянт е да се върнат старите валути и всеки да си отиде там където му е мястото, но тогава дълговете стават непосилни за връщане. Другият вариянт е надуване на инфлацията, с което дълговете ще изгорят - ще ги платят тези, които спестяват. Не е честно, но това е изход от дупката. Не е важно как ще се излезе от дупката, а какво ще се направи да не се влезе пак там. За това трябва да има воля и много правителства да пуснат сочния кокал, който са захапали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още