IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната обмисля финансова помощ за банките

ЕЦБ и държави-членки разработват проект за пряк достъп на банки с ликвидни проблеми до постоянния спасителен фонд

11:46 | 26.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Еврозоната обмисля финансова помощ за банките

Европейската централна банка и група държави от еврозоната разработват проект за разрешаване на пряк достъп на засегнатите от кризата банки до постоянния европейски спасителен фонд, съобщи германският всекидневник Sueddeutsche Zeitung, без да посочва източници на информацията и цитиран от Ройтерс.

Според информация на Sueddeutsche Zeitung група държави от еврозоната ще проверят през следващите 2 седмици как помощта може да бъде директно прехвърлена към банки, които имат нужда от средства в брой, но са способни да оцелеят“, посочват от германското издание.

Оттам отбелязват също, че Германия е силно против подобна инициатива.

„Причината за бързането е кризата в Испания и притесненията, че тя може да се разпространи и в други страни от еврозоната“, подчертават от Sueddeutsche Zeitung.

По силата на настоящите споразумения по-скоро държави, отколкото банки имат право да ползват Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

През този месец германското издание съобщи също, че има спор за преразпределянето на средствата в еврозоната и че някои представители на ЕЦБ и на държави-членки осъществяват натиск за облекчаване на условията, според които ЕМС може да отпуска помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Възможно е успешно да се помогне на банките само ако се подобри сегашното НЕПРИГОДНО държавно финансово управление и същото стане ГОДНО за Незлатни пари.Заради сегашното НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление:1. Развиват се стопански диспропорции.2. Колкото повече се помага на банките и те съдействат да се създава по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.3. С помощта на банките увеличени диспропорции се създават повишени управленски трудности и (след достатъчно време) стопанска криза.Заради държавния финансов недъг, при по-голяма добавена стойност се създават по-уголемени диспропорции, които развиват по-силна стопанска криза с допълнително завишени болезнени щети за участници в стопански живот.Докато е налично НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление, колкото повече банките подпомагат стопанския живот и се създава по-голяма добавена стойност толкова по-голяма стопанска криза ще се развие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още