IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи банки ще връщат предсрочно евтините заеми от ЕЦБ

UniCredit, BNP Paribas, Société Générale и La Caixa ще върнат по-рано до една трета от финансирането, или общо 80-100 млрд. евро

11:28 | 02.04.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големи банки ще връщат предсрочно евтините заеми от ЕЦБ

Някои от най-големите европейски банки се готвят да върнат предсрочно част от свръх евтините 3-годишни заеми, които изтеглиха от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Financial Times.

Високопоставен банкер обяви, че италианската UniCredit, френските BNP Paribas и Société Générale, както и испанската La Caixa се готвят да върнат в рамките на следващите 12 месеца до една трета, или приблизително 80-100 млрд. евро, от парите, които са изтеглили.

Така наречената дългосрочна операция за рефинансиране на ЕЦБ (LTRO) се приема за решителната стъпка, която успокои пазарите в еврозоната.

Безпрецедентната програма, стартирана през декември миналата година предостави на стотици европейски банки общо над 1 трлн. евро. Лихвата по отпуснатите кредити е едва 1%.

Средствата трябва да бъдат върнати през декември 2014 г. и февруари 2015 г. Според клаузите на операцията обаче банките могат да започнат да връщат дължимите суми след първите 12 месеца или през декември тази година.

Плановете за ранно изплащане на заемите напомнят действията на някои американски банки от 2009 г., върнали отпуснатата им правителствена помощ във възможно най-кратки срокове.

LTRO подкрепи банковия сектор в момент на понижена ликвидност и в същото време помогна на редица институции да се върнат на облигационните пазари.

„Съществуват две причини за по-ранното изплащане на заемите. Първо, не мисля, че ще е разумно всички банки да върнем цялата сума на куп точно след 3 години. Второ, имаме нужда от по-дългосрочно финансиране, а не само за 3 години. През последните 3 месеца потърсихме точно такова финансиране, въпреки че за него трябваше да платим доста повече“, посочва банкер.

BNP например вече е изпълнила 60% от годишната си програма за рефинансиране, възлизаща на 20 млрд. долара. Средният матуритет на издадените облигации е 6 години.

Не всички банки обаче планират да върнат заемите предсрочно. Deutsche Bank, Lloyds и други са заявили, че възнамеряват да се възползват от евтиното финансиране на централната банка за пълния 3-годишен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Лъжи , лъжи ...лъжи и тези хора са банкери и трябва да излъчват доверие. Нищо чудно че сме на този хал , Италия с 20 милиарда на месец от продажби на ДЦК и Испания с 15 са доста добре и кой им ги купува и с какви пари - от заемите..нима държавите ще върнат на банките тези пари , та те да ги върнат на ЕЦБ.Неее те правят сметка да вземат още и тези са им малко , а как ще съществува държава като България на която никой не и подарява по 2 милиарда евро на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още