IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ затегна изискванията за обезпеченията в замяна на ликвидност

Централните банки ще имат право да откажат да приемат облигации на държавите, които получават спасителна помощ, и на страните с много нисък кредитен рейтинг

08:58 | 24.03.12 г. 1
ЕЦБ затегна изискванията за обезпеченията в замяна на ликвидност

Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе първа стъпка за затягане на стандартите, които определят какви активи банките от еврозоната могат да ползват като обезпечение в замяна на ликвидност, съобщи The Financial Times.

Действията на централната банка на държавите от валутната общност е очевиден опит да бъдат успокоени германските страхове за вредните странични ефекти от мерките на финансовата институция за борба с кризата, отбелязва изданието.

Неочаквано вчера ЕЦБ обяви, че централните банки в страните от еврозоната ще имат право да откажат да приемат като обезпечения банкови облигации, гарантирани от правителствата, които получават спасителна помощ по програмите на Европейския съюз (МВФ) и/или Международния валутен фонд (МВФ), както и облигациите на държави с изключително нисък кредитен рейтинг.

Институцията обаче не обяви данни за използването на облигации на Гърция, Португалия и Ирландия като обезпечение срещу ликвидност, уточнява изданието. ЕЦБ не обяви и кои централни банки ще приложат промяната, но централната Банка на Германия съобщи, че скоро ще излезе с такъв списък.

Жак Кайо, главен икономист на Royal Bank of Scotland (RBS), коментира обаче, че мерки, които засягат само част от еврозоната, отразяват факта, че монетарният съюз не функционира добре, което не е добре”.

Експертът предупреждава, че решението на ЕЦБ може да постави под допълнителен натиск засегнатите от кризата държави.

Изданието припомня, че Йенс Вайдман, президент на централната банка в Германия, изрази загриженост във връзка с “щедрите условия”, при които ЕЦБ на два пъти отпусна евтини тригодишни кредити на банки от еврозоната на обща стойност близо 1 трлн. евро.

Вайдман се опасява, че някои банки от еврозоната са “пристрастени към финансирането от ЕЦБ”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
ЕЦБ, заедно с останалите участници в стопански живот е обречена жертва на прилагано НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още