IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Най-лошото от кризата в еврозоната отмина

Сега е ред на правителствата от региона да осигурят "чадъра" за икономиката в дългосрочен план, посочва президентът на ЕЦБ

11:08 | 23.03.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Драги: Най-лошото от кризата в еврозоната отмина

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че най-лошото от кризата в еврозоната е отминало, а положението в Европа се стабилизира, съобщи ВВС, като се позова на негово интервю за германския вестник Bild.

Драги посочва, че някои икономически данни, включително инфлацията и бюджетните дефицити, показват, че Европа се справя по-добре от САЩ. Последните изследвания на бизнес активността, публикувани вчера обаче предполагат, че европейските икономики може би се свиват.

„Най-лошото отмина, но остават рискове. Положението се стабилизира“, твърди президентът на ЕЦБ.

Той вярва, че е била избегната доста по-сериозна криза чрез отпускането на банките от еврозоната на сериозни средства при много ниски лихвени проценти. На два етапа през декември и февруари чрез своята Операция за дългосрочно рефинансиране ЕЦБ вля над 1 трилион евро в европейските банки, а Драги определя това като „силно лекарство“.

„През есента на миналата година положението бе много критично. Можеше да се стигне да опасен кредитен крах за банките. Вследствие на това доста компании можеха да фалират, тъй като щяха да останат без подкрепа. Трябваше да предотвратим това“, припомня той.

Президентът на ЕЦБ обаче предупреди, че европейските лидери все още имат да вършат много работа. „Инвеститорското доверие се връща и на ЕЦБ не се е налагало от седмици да изкупува държавни облигации като форма на подкрепа. Топката е в полето на правителствата. Те трябва да осигурят „чадъра“ за еврозоната в дългосрочен план“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ликвидноста беше влята абсолютно правилно , даже малко закъсня . Трише проспа кризата и я задълбочи . Браво за Драги .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
През есента на миналата година положението бе много критично. Можеше да се стигне да опасен кредитен крах за банките. Вследствие на това доста компании можеха да фалират, тъй като щяха да останат без подкрепа. Трябваше да предотвратим това, припомня той.Да като отложи фалирането за след 3 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Драги ми Драги, как сладичко вливаш още упойка във вените на още неизлезналия от упойка народ, защото "силното лекарство", което инжектирате е краткотрайно решение на един дълготрааааен проблем. Лекарство, което на гръцки е фармаки, означава както лек, така и отрова. Изводите си ги правете сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още