IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги прогнозира анемичен растеж и над 2% инфлация

Президентът на ЕЦБ изтъква, че най-лошият момент от дълговата криза е отминал, като последните данни сочат икономическо стабилизиране

18:10 | 08.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Президентът на Европейската централна банка Марио Драги.<em>&nbsp;</em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че през тази година инфлацията в еврозоната вероятно ще надхвърли заложените от банката 2%, съобщава Bloomberg.

Драги изтъква, че най-лошият момент от дълговата криза е отминал, въпреки че икономическият растеж остава анемичен. Последните данни „потвърждават признаците на икономическо стабилизиране в еврозоната“, въпреки че все още съществуват рискове, казва той.

„През 2012 г. инфлацията вероятно ще остане над 2%“, заяви Драги след като ЕЦБ обяви, че ще задържи основната си лихва на рекордно ниското ниво от 1%.

Драги „определено се държи, като враг на инфлацията“, казва Джеймс Никсън, икономист на Societe Generale SA в Лондон. „Като цяло ECB е уверена, че кризата е преодоляна и сега отново се фокусира върху инфлацията“.

Драги обяви, че през 2012 г. инфлацията в еврозоната ще достигне 2,4%. През декември банката прогнозираше инфлация от 2%. ЕЦБ очаква също, че през 2012 г. икономиката на еврозоната ще се свие с 0,1%, вместо да нарасне с 0,3%, каквато беше първоначалната й прогноза. Най-малко 6 от 17 икономики от еврозоната са в рецесия.

„Очакваме, че до края на годината икономиката на еврозоната постепенно ще се възстанови“, казва Драги. Въпреки това напрежението, породено от дълговата криза „вероятно ще продължи да подкопава инерцията на растежа“, допълва той.

През 2013 г. растежът в еврозоната ще се ускори до 1,1%, а инфлацията ще се забави до 1,6%, се посочва още в прогнозата на банката.

„Рисковете за очакваното нарастване на Хармонизирания индекс на потребителските цени (HICP) през следващите години като цяло са балансирани. Инфлационният натиск в краткосрочен план основно произтича от по-високите от очакваното цени на петрола и индиректното нарастване на данъчната тежест“, казва Драги. „Въпреки това обратните рискове също са налице, поради по-слабата от очакваното икономическа активност“.

Драги изтъква, че на днешното заседание на банката не е била обсъждана евентуална промяна на основната лихва. Според икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, ЕЦБ ще задържи основната си лихва без промяна поне до края на третото тримесечие на 2013 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ТАТО
преди 12 години
на този с лукавата физиомутра не му вервайте !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още