IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ и АЦБ запазиха валутните си политики

ЕЦБ остави основната си лихва без промяна, докато АЦБ се въздържа от нов кръг вливане на ликвидност

16:23 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Сградата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Английската централна банка в Лондон. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) задържа основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 1%, въпреки опасенията в Германия за поява на инфлационно напрежение, след като банката инжектира над 1 трлн. евро в банковия сектор на еврозоната, съобщава Financial Times.

Решението на 23-членния управителен съвет на ЕЦБ беше очаквано.

Миналия месец президентът на банката Марио Драги обяви, че не е обсъждана промяна на лихвените проценти и изрази увереност, че икономическата активност в еврозоната се стабилизира.

Драги е подложен на критики от страна на германската Bundesbank за безпрецедентната подкрепа, която ЕЦБ оказва на финансовите институции. През декември и февруари ЕЦБ предостави на банките от еврозоната 3-годишни заеми за съответно 489 млрд. евро и 530 млрд. евро и за първи път в историята разшири баланса си над 3 трлн. евро.

Междувременно Английската централна банка (АЦБ) също остави валутната си политика без промяна, съобщава Ройтерс.

Институцията реши, че предприетият през февруари нов кръг вливане на ликвидност в размер на 50 млрд. лири засега осигурява достатъчна подкрепа за икономиката.

След днешното решение фокусът на анализаторите попада върху това дали банката ще предприеме нов кръг вливане на ликвидност през май.

Срещата на АЦБ през февруари разкри нарастващи разногласия сред членовете на Комитета за валутна политика, въпреки гласуваното разширяване на програмата за вливане на ликвидност с 50 млрд. лири до 325 млрд. лири. Двама от членовете на комитета са настоявали за сума от 75 млрд. лири, докато други са били на мнение, че ново вливане на ликвидност не е необходимо въобще.

Пазарите не реагираха след решението на банката, докато повечето анализатори вече се съмняват, че ще има допълнително вливане на ликвидност през май освен в случай на рязко влошаване на ситуацията около дълговата криза в еврозоната.

„Очакваме АЦБ да се въздържа от по нататъшно вливане на ликвидност и да премине в режим на изчакване... Според нас икономическото възстановяване ще набере известна инерция до май“, казва икономистът на ABN Amro Юст Беумонт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още